Daňci pózující u zříceniny hradu, to je Netřeb

7. září 2021

Přírodní rezervaci a zříceninu hradu Netřeb nalezneme na Domažlicku poblíž obce Kanice. Turistům se tady otevře svět starých tisů, zajímavých rostlin a mechů, a v neposlední řadě zde tišší návštěvníci mohou potkat i několik daňků.

„Ten lesní komplex byl neudržovaný a zarostlý takovým netříbeným porostem. Od toho vznikl název Netřeb,“ osvětlil původ názvu přírodní rezervace i zříceniny referent na úseku ochrany přírody a krajiny Krajského úřadu Plzeňského kraje Václav Spurný, který dále pokračoval popisem zříceniny:

„Hrad byl postaven počátkem 14. století. Z hradu opevněného příkopem lámaným ve skále se dodnes dochovaly jen zbytky stavby sloužící jako obranná věž a zároveň obytné stavení. Dále se dochovalo torzo hradby na západě. Na svazích okolo hradu můžeme pozorovat zbytky původního tisového porostu, asi 200 tisů, jejichž stáří se odhaduje na 600-800 let.“

Samotná přírodní rezervace je poměrně rozsáhlé území o cca 13 ha. „První vyhlášení rezervace bylo již roku 1933 a předmětem ochrany byly staré tisy ve smrkovém porostu kolem zříceniny hradu Netřeb. Mimo jiné zde můžeme v bylinném patře najít různě vzácné druhy rostlin, jako je například jaterník trojlaločný, černýš hajní, lilie zlatohlávek a tak dále,“ jmenuje pracovník úřadu.

„Tis červený je zvláště chráněný druh, který se nachází v kategorii silně ohrožený. Je to stálezelený keř, popřípadě 10-20 m vysoký strom, a v dnešní době se využívá spíše v okrasných zahradách. V dřívějších dobách to bylo takzvané nezničitelné stavební dříví. Hodně se používal na luky a kuše, jelikož toto dřevo je velice houževnaté, a nebo také na nábytek. Na tomto území je zároveň vyhlášena evropsky významná lokalita, kdy předmětem ochrany je zde dvouhrotec zelený, což je dvoudomý dlouhověký mech,“ uvedl odborník.

Daňci jsou zde všudypřítomní

„Bohužel pro ochranu přírody musíme konstatovat, že se tady dančí zvěře vyskytuje opravdu hodně a působí nám zde velké škody,“ sdělil Václav Spurný. Pokud se tedy v lokalitě budou turisté pohybovat tiše, mají velkou šanci několik daňků na vlastní oči spatřit. V období říje je dokonce mohou i zaslechnout: „Samci se ozývají rocháním, což je takový hlasitý zvuk,“ řekl Spurný.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio