David Koller má šedesátku

27. září 2020

Vzpomínáte si na slavnou píseň skupiny Jasná páka o Majolence? Objevila se začátkem 80. let a slyšet jí můžete na koncertech Jasné páky dodnes. Kapela je dnes už bez tehdejšího nadšení dělat co největší kravál, hraje však skvěle a tím, kdo v ní tehdy i dnes stále držel a drží rytmus, je dnešní šedesátník David Koller.

Co o Davidu Kollerovi ještě nevíte? Společně s výtvarníkem Davidem Černým a filmařkou Alicí Nellis stál za vybudováním centra umění MeetFactory, fabriky setkávání, neziskového mezinárodního centra současného umění v Praze na Smíchově, otevřeného v roce 2007.

Hrál ve filmech Pražákům, těm je tu hej a Akumulátor

Jako bubeník je univerzální, hostoval u takových kapel jako Pražský výběr, Turbo, Žlutý pes, Hudba Praha, hrál ve formacích doprovázejících Pavola Haberu, Helenu Vondráčkovou, Richarda Müllera, Annu K. nebo Miro Žbirku, za bicími jste ho mohli vidět u kapel Kollerband, Pusa, Žentour, Jasná páka nebo Blue Effekt, spolu s klávesistou Michalem Dvořákem napsal hudbu k filmům Amerika, Poslední přesun a Mrtvej brouk. Na bicí hrál i v kapele Chinaski po tragické smrti jejího bubeníka Pavla Grohmana, když měla skupina naplánované turné, David Koller byl totiž Grohmanův bubenický vzor.

Ve skupině Jasná páka hraje dodnes, jeho pozice ve skupině Lucie je obecně známým faktem. Je členem divadelně hudební skupiny Kašpárek v rohlíku, hrající hudební styl zvaný bejbypank, určený především dětem.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.