Dávky sociální podpory, vandalové na hřbitově a úmrtí herce Václava Duška. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Lidé, kteří žádají na krajské pobočce Úřadu práce v Hradci Králové o výplatu dávek státní sociální podpory, můžou teď peníze získat dříve. Ti, kteří dříve nestihli doložit potřebné doklady včas, museli čekat na další termín až několik týdnů. To se teď mění.

„Ta změna se týká v podstatě všech nepojistných sociálních dávek, zejména tedy dávek státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi,“ říká ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák. Konkrétně jde třeba o příspěvky na bydlení, přídavky na dítě, o rodičovský příspěvek nebo příspěvek na živobytí.

Čtěte také

Největší městský hřbitov v Kuklenách na okraji Hradce Králové se znovu potýká s vandalismem. Tentokrát někdo poničil část jednoho z hrobových míst. A není to jediný problém, který teď správa hřbitova musí řešit. Škod na hřbitově je víc, na místě zjišťovala informace naše reportérka Adéla Kavříková.

Jeden z těch hrobů, které jsou 200 až 300 metrů od vstupu na hřbitov, je viditelně poničený. Boční část hrobky je úplně odtržena a leží vedle na zemi. Hrob je nejblíže k rozcestí, na kterém právě stojím. Podle stop pneumatik, které na místě zaměstnanci hřbitovní správy našli, usoudili, že do hrobu nejspíš někdo najel autem.

Čtěte také

Václav Dušek se narodil v Hradci Králové a v tehdejším Divadle Vítězného února v roce 1964 také poprvé stanul na jevišti. Po třech letech odešel do Šumperka a deset let působil v Severomoravském divadle, kde ztvárnil více než padesát divadelních rolí.

V roce 1977 se vrátil do rodného města, kde navázal na své první divadelní angažmá a hrál v sedmdesáti inscenacích např. Lišáka Volpona, Žvanikina v Ženitbě, Vodníka Čochtana v Divotvorném hrnci, Klaudia v Hamletovi, Hanťu v Příliš hlučné samotě… Zažil objevnou éru režiséra Josefa Krofty a dramaturga Miloslava Klímy v hradecké Besedě, kde hrál v jejich slavných inscenacích Komedie plná omylů, Na Candida, Pastýřka putující k dubnu nebo Škola staletími.

autor: baj
Spustit audio

Související