Dějepis na hradě hravě, tak se jmenuje kroužek pro děti na hradu Švihov

16. duben 2018

Organizuje ho Správa hradu a seznamuje v něm menší školáky nejen s historií této památky, ale i s různými profesemi, které se historií zabývají. Některé z nich si děti mohou i vyzkoušet.

Označit zkoumaný prostor, opatrně odstraňovat jednotlivé vrstvy zeminy a hlavně nic neponičit, nepřehlédnout. Pro archeology běžná rutina. Nové archeologické sondy právě vnikají i na hradě Švihově. Do role archeologů se tady ale postavily děti z kroužku „Dějepis na hradě hravě“, který vede Michal Mašek: „Doufáme, že děti naleznou zdi, které jsou pod úrovní současného terénu.“

Výkopů se účastní i kastelán hradu Lukáš Bojčuk. Podle něj bude Švihov v budoucnu určitě potřebovat různé spolupracovníky, průvodce a podobně. Doufá, že prostřednictvím kroužku, se podaří si nějaké vychovat. „V zimních měsících měly děti s kolegou sezení, říkaly si, co obnáší práce archeologa a teď si to zkouší v praxi. Kroužek skončí v červnu tím, že provedou své spolužáky, takže se z nich stanou i průvodci,“ řekl Bojčuk.

Děti jsou nadšení objevitelé, a i když některé s motyčkou pracují poprvé, přijde jim práce zajímavá. S radostí hlásí každý, byť sebemenší nález. Z nových objevů se radují ale i dospělí.

Kroužek Dějepis na hradě hravě pro školáky organizuje správa švihovského hradu

„Jako obvykle to vypadá, že sonda otevře více otázek než odpovědí. Objevili jsme cihlovou podlahu interiéru, což jsme čekali. Zároveň ale v místech, kde jsme předpokládali, že bude gotická hradba, to vypadá, že je hluboký jednorázový násyp. Objevují se tam ale i nějaké kameny, takže tam možná bude i hradba,“ řekla archeoložka Linda Foster.

Po chvíli kopání se nakonec nalezla i očekávaná hradba.

Spustit audio