Depeche Mode: Enjoy The Silence

31. květen 2022

Před několika dny zarmoutila fanoušky anglické skupiny Depeche Mode zpráva, že zemřel jeden z jejích zakladatelů Andy Fletcher. Bylo mu 60 let a nikdo jeho smrt nečekal.

Skupina Depeche Mode má své věrné fanoušky na celém světě. V estonském hlavním městě Tallinu dokonce existuje bar, který je zcela této kapele věnován. Nehraje zde žádná jiná hudba ani videoklipy, vše je pouze od skupiny Depeche Mode.

Skupina je původem z Anglie, vznikla v roce 1980. Je jednou z nejúspěšnějších hudebních skupin tohoto stylu. Jedním z jejích zakladatelů byl Andy Fletcher, který hrál na všech studiových albech skupiny. Byl často považován i za jejího manažera, který se staral o obchodní stránku skupiny, a tak se i zasloužil o prodej více než 100 miliónů desek po celém světě. K těmto činnostem se ale víceméně veřejně nehlásil, byl pouze tím vysokým chlapem v pozadí, bez kterého by mezinárodní korporace jménem Depeche Mode nikdy nefungovala.

Svoji roli v podstatě podceňoval, dokonce o svých spoluhráčích a o sobě v jednom filmovém dokumentu o skupině Depeche Mode řekl: „Martin je skladatel, Alan je dobrý hudebník, Dave je zpěvák, a já se motám kolem."

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio