Desítky betlémů míří do muzea ve Kdyni. Připravují tam výstavu děl od sběratelů z Čech i Bavorska

28. listopad 2019 07:03

K adventní výzdobě nejedné domácnosti patří bezesporu i betlémy. Desítky jich budou od pátku k vidění v Muzeu příhraničí ve Kdyni. Právě tam vrcholí přípravy výstavy, která představí díla od sběratelů z Čech i Bavorska.

Výstavu pořádá kdyňský rodák Vratislav Altman, který žije betlémy nejen o Vánocích, protože betlémy vyrábí i sbírá. Je členem Spolku českých betlémářů a právě plzeňská pobočka tohoto spolku se každý rok prezentuje v různých městech našeho kraje. Letos poprvé zamíří také do Kdyně, kde budou k vidění betlémy z různých koutů světa.

Návštěvníci uvidí betlémy dřevěné, papírové, keramické, cínové, textilní nebo hrací. Na betlémech je na první pohled vidět kulturní rozdíl. Řeklo by se pouhých deset kilometrů, ale bavorské exponáty mají hlavně biblický styl a opírají se o výjevy z Nového zákona. České betlémy jsou plné barev a veselí. Převládají obyčejní lidé - řemeslníci, muzikanti apod. Na výstavě bude i národopisný betlém, ve kterém  jsou krojované figury z celé republiky. Příchozí si mohou v betlému prohlédnout třeba chodský, hanácký, valašský nebo kyjovský kroj.

Výstava začíná v pátek 29. listopadu a potrvá až do začátku ledna. Vratislav Altman má hned na sobotu 30. listopadu připravenou malou dílničku. Návštěvníci se mohou podívat, jak takové figurky do betléma vznikají, a třeba se i aktivně zapojit a nějakou postavičku rovnou vyrobit. V tento den se od 15 hodin v přilehlém parku slavnostně rozsvítí vánoční stromeček a okolí muzea zaplní jarmarečníci. Nebude chybět svařené víno a cukroví, bude se zpívat a hrát.

autor: Veronika Černá | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio