Desmond Decker: You Get It Of You Realy Want It

16. červenec 2023

Černošský zpěvák a skladatel Desmond Decker začínal jako svářeč, ale díky zaujetí pro hudbu se vypracoval na jednu z největších hvězd stylů ska a reggae.

Už několikrát jsme v našem pořadu uvedli hudebníky, jejichž rodištěm byl ostrov Jamajka. A také jsme zmínili, že zdejší hudební kultura má na místní obyvatele bezesporu silný vliv. Dnes ale ještě dodáme, že atmosféru karibské oblasti mnozí z těchto umělců dokázali zdárně importovat do celého světa, což znamená i do českých luhů a hájů. Jedním z nich byl i kingstonský rodák Desmond Decker. Díky spolupráci s vyhlášenou skupinou The Aces nahrál několik na Jamajce úspěšných hitů. Jeden z nich, jako by v názvu nesl proroctví pro jeho budoucí kariéru. Jmenoval se King of the Ska, tedy král hudebního stylu ska. Po spolupráci s několika producenty našel v r. 1966 konečně toho pravého Leslieho Konga, se kterým pak spolupracoval až do konce jeho dnů.

Výrazný úspěch zaznamenala písnička 007, oslavující jamajský životní styl. Celosvětový úspěch se ale objevil až v r. 1969 v podobě skladby Izraelité. Díky ní se Desmond Decker stal prvním jamajským zpěvákem, který svou písničkou obsadil první místo v Británii, kde se udržela skoro měsíc. Na základě tohoto úspěchu se do Spojeného království také odstěhoval. Kariéru mu trochu narušil vzestup popularity jeho kolegy Boba Marleyho, ale na jeho oblíbenost to zas až tak velký vliv nemělo. V r. 1980 natočil LP, jehož název vykouzlí úsměv na rtech kutilů. Jmenuje se Black and Decker. Napsal i několik písní, tematicky kritizujících poměry v jamajských ghettech. V r. 1981. mu album Compass Point produkoval Robert Plant.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.