Dětem a mládeži v sociálně vyloučených lokalitách na Domažlicku pomáhá mobilní Klub Uličník

25. únor 2019 15:15

Zahrát si karty, dámu nebo jinou hru a přitom si povídat o životě i o problémech. Takovou možnost nabízí zájemcům od 6 do 20 let mobilní Klub Uličník pro děti a mládež.

Klub je k dispozici v některých obcích na Domažlicku. Jednou z obcí s puncem sociálně vyloučené lokality jsou Poběžovice. Žije tam hodně nezaměstnaných lidí odkázaných na sociální dávky. Omezená je tam i nabídka zájmových aktivit pro děti. Zájemci ale můžou využít mobilní Klub Uličník, který provozuje Diakonie Západ. Speciálně upravený automobil určený pro děti a mládež zajíždí do města 2x týdně na několik hodin.

Kapacita vozu je deset lidí včetně pracovníků. Děti a dospívající sem chodí za zábavou i s žádostí o pomoc se školou nebo jinými problémy.

„Často za námi chodí děti s domácími úkoly nebo ti, kteří mají nedostatečný kontakt s vrstevníky. Probíhá tam šikana, i první lásky. U starších řešíme i vztahové problémy. Teď před Velikonocemi například budeme vyrábět velikonoční vajíčka. Vyráběním si získáváme k dětem cestu. Mluvíme spolu o škole, o spolužácích, vrstevnících i o domácích problémech. Takhle se k nim dostáváme blíž, aby se otevřeli, a my jim v něčem mohli pomoci,“ řekla sociální pracovnice Diakonie Západ Kateřina Šlehoferová.

Bez pravidel by to nešlo

Příchozí můžou zůstat v anonymitě, nebo použít přezdívku. „Vše, co se tu děje, je dobrovolné. Samozřejmě pro všechny návštěvníky platí určitá pravidla, která jsou na nástěnce klubu. Jsou k tomu i obrázky, aby to pro ně bylo lépe pochopitelné. Nesmí se tu například ničit věci, ubližovat druhým, nesmí tu mluvit sprostě, kouřit a užívat alkohol či drogy. Pokud pravidla poruší, dostanou sankci. Buď odchází domů, nebo mají týdenní či měsíční sankci, anebo si trest určí sami, třeba tady uklidit,“ uvedl sociální pracovník Diakonie Západ Ondřej Nebehaj.

Cílem aktivity Klubu Uličník je kontaktovat ohrožené děti a mládež, kteří nejsou v kontaktu se sociálními, preventivními a volnočasovými službami, nabízet jim prostor k učení se smysluplnému trávení volného času a pomoc při řešení obtížných životních situací, předcházet jejich rizikovému chování nebo sociálnímu vyloučení.

Klub také nabízí dětem preventivní programy a učí je, jak se bezpečně chovat na silnici nebo na internetu. Zajíždí taky do Bělé a Mutěnína na Domažlicku, které stejně jako Poběžovice patří k sociálně vyloučeným lokalitám.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio