Děti z lesních školek tráví i v aktuálních mrazech každý den venku

10. leden 2024 19:40

Celou republiku nadále svírá velký mráz. Omezují se kvůli němu třeba práce na stavbách nebo doprava. Dětem v lesních školkách ale počasí nebrání trávit dny venku.

Až do čtvrtka platí v celém Česku výstraha meteorologů před mrazem. Někteří lidé kvůli tomu raději neopouští své domovy.

Plzeňská lesní školka V Zahrádce

Dětem z lesních školek ale mráz nevadí. Ani teploty kolem mínus deseti stupňů jim nebrání strávit velkou část dne venku. Jen je potřeba se pořádně obléknout. „Pohybujeme se venku za každého počasí – když sněží, prší nebo je mráz. V případě velké zimy jdeme dříve do zázemí, rozděláme ohýnek, děti s sebou mají teplý čaj a dbáme na to, aby se dostatečně hýbaly. Děti jsou na venkovní program připravené,“ říká průvodce v lesní školce, jež je oficiálně dětskou skupinou, Milan Vřešťál.

Pod bod mrazu budou teploty klesat i v následujících dnech. Dle pediatričky Veroniky Jilichové Nové by rodiče měli dbát především na vhodné oblečení dětí dle toho, jak jsou zvyklé. Venkovní program lesních školek lékařka chválí. „Pro dítě je ideální, pokud se pohybuje venku v zimě nebo za deště, tím pádem mají uzpůsobený imunitní systém.“ Jak uvádí, ve velkých mrazech by měli rodiče chránit hlavně novorozence a kojence.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio