Děti z Třemošné vědí, jak být v online světě v bezpečí. Zvítězily v regionálním kole soutěže Buď safe online

8. březen 2019 14:35

Motivaci v soutěži měly děti silnou - hlavní cenou byla přednáška se známým ex-youtuberem Jirkou Králem. Ten celý projekt vymyslel a pro spolupráci získal odborníky na internetovou bezpečnost z české technologické firmy Avast.

Na 150 dětí se usadilo v tělocvičně základní školy v Třemošné. Jirku Krále přivítaly bouřlivým potleskem a během jeho přednášky ho doslova hltaly očima.

Buď safe online - celostátní soutěže zaměřené na internetovou bezpečnost. Zapojily se do ní základní školy už v osmi krajích a v tom Plzeňském zvítězila škola v Třemošné

„Jednou mi přišla sms zpráva. Ahoj, o víkendu rodiče nebudou doma, přijeď ke mně, můžeme si spolu zahrát Minecraft. Klukovi bylo maximálně deset let a mně došlo, že kdyby tu zprávu poslal někomu jinému a ne mně, třeba na nějaký falešný účet, kterých je na sociálních sítích spousty, mohla by to být nebezpečná věc,“ řekl Jirka Král.

Nebezpečí, které číhá na sociálních sítích, je velké

Právě takové zkušenosti ho přivedli k nápadu vypravit se za dětmi, využít svého vlivu a varovat je před nebezpečím, které na internetu číhá. Někteří žáci z deváté třídy už se s podobnými nebezpečnými situacemi také setkali. „Většinou jsem narazil na pedofily. Je to kvůli tomu, že často hraju online hry, a tak mě oslovili starší lidé a chtěli po mně, abych jim poslal svoje fotky, protože si mysleli, že jsem homosexuál. Tehdy jsem to nijak neřešil. Teď si na to dávám větší pozor,“ popsal jeden ze žáků.

„Mně se občas stává, že mi píšou divní lidé. Většinou to řeším tak, že na to vůbec neodpovídám. Rovnou si je zablokuju nebo vymažu. Když jsem byla mladší, měla jsem nastavené, že heslo k facebooku věděli jen rodiče. A mám zakázané, dávat si do přátel staré a neznámé lidi. Psát si smím jen s někým, koho znám,“ uvedla další studentka z devítky.

Vesměs všichni oslovení žáci potvrdili, že rizika spojená s užíváním sociálních sítí si uvědomují a snaží se před nimi chránit. Například tím, že si hlídají své soukromí a přemýšlejí o tom, jaké fotky a příspěvky zveřejňují, a kdo je může vidět.

Přednáška trvala zhruba hodinu a půl a ukončila jí autogramiáda a focení dětí s Jirkou Králem.

autoři: Jana Kosová , jik
Spustit audio

Související

  • Žebřík bude brzy znát své vítěze

    V pátek 8. 3. si v plzeňském areálu DEPO převezmou trofeje vítězové Hudebních cen Žebřík. Nominace ovládla Lucie, šanci na úspěch mají i Tomáš Klus nebo Barbora Poláková.