Dětská pohotovost v Tachově omezuje provoz, na vině je nedostatek lékařů

4. leden 2024 09:43

Od Nového roku zkracuje provozní dobu dětská pohotovost v Tachově. S dětmi, které potřebují pozdě večer nebo v noci ošetřit, musí nyní rodiče jet do Plzně nebo do Chebu, případně jim zavolat záchranku.

„Ve všední den bude pohotovost k dispozici od 16 do 21 hodin, o víkendech a svátcích od 8 do 20 hodin. Bohužel nepokryjeme noční provoz,“ říká tachovská místostarostka Vendula Machová, jež má zdravotnictví ve městě ve své gesci.

Omezit dětskou pohotovost musela poliklinika v Tachově poté, co se aktuálně znovu snížil počet dostupných pediatrů pro obsazení pohotovostních služeb. Podle ředitele polikliniky Petra Tuháčka jde o dlouhodobý problém. „V době, kdy můj předchůdce ve funkci organizoval pohotovost pro děti a dorost, měl k dispozici asi deset lékařů. Nyní jich máme pět a musíme zajistit 31 služeb v měsíci.“ Počet ošetřených dětí na pohotovosti přitom stále roste. Před třemi lety jich bylo kolem 3 000, teď se číslo blíží 6 000. „Zvětšuje se obvod, který obsluhujeme, zároveň přibývá rodin zahraničních dělníků nebo uprchlíků z Ukrajiny, kteří na pohotovost chodí.“

Dětská pohotovost bude podle smlouvy s Plzeňským krajem fungovat v omezeném režimu zatím půl roku. Poliklinika i město se mezitím snaží sehnat další lékaře. Jak uvádí Petr Tuháček, nyní se jedná se třemi potenciálními zájemci. Město Tachov vytvořilo pobídkový program. Pediatry ochotné přijít do Tachova láká na zařízenou ordinaci se sesternou v budově městské polikliniky, vyřízení smluv se všemi zdravotními pojišťovnami, služební byt v Tachově i místo ve školce nebo v jeslích pro jejich děti. Kromě toho získá lékař finanční příspěvek půl milionu korun.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio