Díky centru TOTEM vzniklo na ubytovně pro uprchlíky v Plzni nové zázemí pro děti

11. leden 2023 18:45, aktualizováno

Děti uprchlíků z Ukrajiny si konečně mají kde hrát. V ubytovně v Čechově ulici v Plzni pro ně vznikla herna. Nová je i kuchyňka s jídelnou a coworkingová místnost.

Komunitní místnost v průběhu rekonstrukce

Aktuálně využívá ubytovnu zhruba 160 válečných uprchlíků z Ukrajiny, jde především o matky s celkem 60 dětmi. „Ještě donedávna neměly děti žádné soukromí ani prostor na hraní,“ uvedla Olena Stetsura, která na Ukrajině pracovala jako učitelka a vychovatelka a nyní má na starosti právě děti na ubytovně.

Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM se rozhodlo situaci změnit, zrekonstruovat prostor bývalých kanceláří a vytvořit místo nich hernu. „Část ubytovny prošla velkou proměnou. Bylo třeba opravit havárii, pak oškrábat zdi, vymalovat, v herně položit koberce a mnoho dalšího,“ popsala ředitelka centra Vlasta Feiferlíková. Výsledkem je místnost jako stvořená pro dětské hrátky, kuchyňka s jídelnou a coworkingová místnost.

Na rekonstrukci prostor se podíleli sami klienti centra i dobrovolníci. Náklady na rekonstrukci prostor včetně vybavení jsou zatím odhadnuty na 180 000 korun. Výrazně přispěl Plzeňský kraj, donátory byly i Česká lékařská komora nebo městský obvod Plzeň 3. Pracovnice pojišťovny Kooperativa přispěly našitím záclon, pomohli také házenkáři plzeňského Talentu, kteří věnovali úplně novou kuchyňskou linkou. „Je to takový krásný vánoční příběh,“ uzavřela Vlasta Feiferlíková.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio