Díky přepočítání záplavové zóny může Tachov rozšířit sportoviště

27. únor 2024 20:22

Vodohospodáři s pomocí moderní technologie přepočítali záplavové zóny na řece Mži. Díky sníženým povodňovým limitům může konkrétně Tachov na tamním říčním ostrově postavit nová hřiště.

Vodohospodáři přepočítali aktivní zónu záplavového území na řece Mži. Některá místa do aktivní zóny nově patří, jiná z něj ale vypadla – jako třeba sportoviště ve městě Tachov. Nové záplavové zóny platí na víc než 50 kilometrech toku Mže od nádrže Lučina až po Stříbro a zasahují do 25 katastrálních území.

Zde bývalo v Tachově koupaliště

V Tachově plocha bývalého a zavezeného koupaliště, louka a zpevněný prostor patřily do loňska do aktivní záplavové zóny a její rozvoj tím byl blokovaný, jak upřesnila pracovnice technického střediska Povodí Vltavy Jolana Bradová. „Dříve se aktivní zóna vymezovala podle vyhlášky a metodiky z roku 2002.“ Tehdy hodnoty vycházely z vrstevnicových map a z výpočtů průtoku a byly nepřesné. Od roku 2018 platí ale vyhláška nová. „Ta způsob vymezení aktivní zóny upřesnila. Vycházelo se z digitálního modelu terénu, aktualizované technicko-provozní evidence a aktualizovaných vstupních dat Českého hydrometeorologického ústavu. Na základě těchto údajů zpracovatel aktualizoval stávající záplavové území a došlo k jeho zpřesnění.“

V plánu je rozšíření sportovišť

Novou aktivní zónu povodňového území stanovil po projednání s dotčenými obcemi coby vodoprávní úřad krajský odbor životního prostředí v Plzni. Konkrétně v Tachově většina plochy ostrova se sportovištěm do povodňové zóny už nepatří. Vedení města se tím pádem uvolnily ruce v dalším budování. Jak prozradil starosta Petr Vrána, počítá se s tím, že se sportovně-rekreační zóna ještě rozšíří, mohlo by zde vzniknout třeba dětské nebo volejbalové hřiště. Letos město vyhlásí architektonickou soutěž, která ukáže, jak by nová sportoviště měla vypadat. Zatímco na ostrově už je možné stavět, zpřesnění povodňových zón ukázalo, že povodeň by ohrozila část zahradní kolonie s chatkami ve směru na Oldřichov.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio