Díky projektu We love Šumava bude v tamních lesích o stovky stromů víc

8. květen 2019 06:35

V sobotu 11. května se už počtvrté na Železnorudsku sejdou dobrovolníci, aby společně vysadili další duby, buky a podobně. Celkem by měla být Šumava bohatší o tisíc stromů.

Za projektem jsou bratři Brožovi z Železné Rudy. Jak sami uvedli, celé to začalo založením stránky na sociálních sítí s názvem We love Šumava, kam může kdokoli dávat snímky nafocené právě na Šumavě. Časem lidé ale chtěli i nějaké upomínkové předměty s tímto logem. Tak oba bratry napadlo, že by mohli vyrobit tričko, ale ne ledajaké, ale tričko s příběhem. A protože mají Šumavu rádi, chtěli přírodě něco vrátit, tak se zavázali, že za každé tričko vysadí na Šumavě stromek, a že zároveň každý majitel trička dostane souřadnice s místem, kde stromek roste a může se tak na něj kdykoli na Šumavu přijet podívat.

Jenže někteří lidé se na stromky nechtěli jezdit jen dívat, ukázalo se, že stojí o to se do projektu aktivně zapojit. A zatímco poprvé jich sázelo 35, vloni na jaře už to bylo kolem 200 lidí. Jedna rodina údajně jen kvůli tomu přijela na víkend na Šumavu ze Slovenska, byla to rodina lesníka, kterého ten projekt zaujal. Sázení tak je i setkáním stejně naladěných lidí.

Kde se bude sázet určují odborníci

Celý projekt probíhá v součinnosti s Lesy České republiky. Jejich zástupci určují místo, kde vznikne školka a obstarává sazenice. Ty totiž musí být certifikované, aby nebyly do lesa přinesly choroby, plísně a jiné nákazy.

Dosud se sázelo v okolí Špičáku a pod Pancířem. Tuto sobotu to bude na hranici národního parku nedaleko Gerlovy Huti. U každé školky s nově vysazenými stromky je i jmenovitý seznam lidí, kteří na stromky koupí trička přispěli. Vždy se samozřejmě sází více stromků, než je triček. Teď je připraveno tisíc sazenic, celkem tak po sobotě na Šumavě poroste 2 500 listnáčů z projektu We love Šumava.

Veškeré informace nejen o tomto projektu najdou zájemci na webových stránkách welovesumava.cz

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio