Disidentská stezka v Malé Úpě nabízí zastavení se svobodou i malebné výhledy do krajiny

2. březen 2022

Krkonošské stezky lákají k procházkám v každém ročním období. Disidentskou stezku „Svoboda na hranici“ zpřístupnili v Malé Úpě v roce 2018 jako připomínku čtyřiceti let od setkávání českých a polských disidentů. Kromě šesti zastavení vás na ní čekají i malebné výhledy do krkonošské krajiny.

Na hlavním parkovišti u bývalé celnice v Malé Úpě v Krkonoších začíná Disidentská stezka. Připomíná přes čtyřicet let stará tajná krkonošská setkávání Václava Havla, Anny Šabatové, Petra Uhla, Marty Kubišové, Jiřího Dientsbiera a dalších českých disidentů s kolegy ze sousedního Polska.

Stezka má šest zastavení s komiksovými kolážemi. Připomíná, že téma svobody je stále aktuální a nemusí se jednat jen o politiku a věci veřejné, ale i o svobodu jednotlivce, o jeho odvahu žít svobodně.

Zastavení výstižně připomínají dnes už historické politické mezníky v naší zemi

Informační panely tvoří koláže, které zajímavým způsobem představují události 70. a 80. let minulého století. Jednou ze zastávek je i chalupa maloúpské disidentky, chartistky a čestné občanky Drahomíry Fajtlové. Dům koupila v roce 1947, po roce 1968 se zapojila do opozičních aktivit a šířila samizdatové tisky. Scházeli se u ní disidenti jako například Adam Michnik, Jacek Kuroň nebo Václav Havel.

Místa jednotlivých zastavení byla vytipována u bývalé celnice na Pomezních boudách, u Rennerových bud, u kostela sv. Petra a Pavla, u chalupy „U Dády“ (Drahomíry Fajtlové), u horské boudy Jelenky a v Sovím sedle.

Trasa není vytyčena tak, aby výletníci šli od prvního panelu k poslednímu. Každá tabule dává smysl sama o sobě a připomíná nějakou část česko-polských tajných schůzek. Buď jak se odehrávaly, nebo jak se uskutečňovalo pašování a pak výměna informací. Jedna informační tabule je věnovaná otevírání hranice a tomu, jak šel čas po sametové revoluci.

Putování Disidentskou stezkou nabízí i pohled na naši nejvyšší horu

Autoři záměrně šetřili textem. Cílem podle nich bylo, aby stezka zaujala, a je na každém, jestli si bude chtít dohledat další informace. Komiksové koláže spojují obraz s doprovodným textem, zkratky s humorem.

Za vznikem putování „Svoboda na hranici“ stojí obec Malá Úpa, organizace Paměť Krkonoš a výtvarná dílna Bosorka. Komiksové koláže jsou dílem trutnovské výtvarnice Pavlíny Teichmanové. Po stopách československého disentu se můžete projít i s pomocí mobilní aplikace Paměť národa. Celá trasa měří zhruba dvacet kilometrů.

Spustit audio