Diskont chtěný i nežádoucí

6. listopad 2001
Sondy

Proti stavbě obchodního domu Penny Market na Borech v Plzni se postavila řada tamních občanů. Spor o vybudování supermarketu ve vnitrobloku domů na místě bývalého hřiště se táhne již od roku 1996. Proti sobě stojí dvě petice občanů, zástupce investora a ekologové. Podrobnosti zjišťoval Karel Vovesný.

Jedna z petic občanů poukazuje na nedostatek obchodů s potravinami na Borech v Plzni. Podle místostarosty třetího plzeňského obvodu Stanislava Hajného je právě toto hlavním důvodem pro výstavbu kontroverzního nákupního střediska. Hajný: "..lidé mají daleko do obchodů s širším sortimentem zboží...".

supermarket

Odpůrci projektu a autoři druhé petice však hovoří o tom, že v blízkosti se nachází jeden hypermarket a supermarket. Navíc podle zástupce ekologického sdružení Děti země Jana Rovenského není Penny Market právě typ obchodu vhodný pro obyvatele v Plzni na Borech. Rovenský : "... Penny Market přitáhne především lidi ze vzdálenějších míst ...".

Svoji nespokojenost dávají hlasitě najevo majitelé okolních domů. Jan Rosembaum je jedním z nich. Podle něj firma Intercora, která zastupuje investora nedodržela řadu podmínek a územní rozhodnutí je tímto podle něj neplatné. Rosembaum: "... chybí většina nutných podkladů ...".

Také Jan Rovenský z Dětí země poukazuje na to, že stavba překračuje hlukové limity. Lokalita se navíc nachází u jedné z nejzatíženějších silnic v Plzni na Klatovské třídě. Rovenský: "... lidé nebudou moci otevřít okna ani na jednu stranu ulice ..."

Ředitel firmy Intercora, která chce Penny Market vystavět Ivan Hlaváček to však popírá. Hlaváček: "... hlučnost je v normě ...".

V současnosti se ve sporu objevila nová fakta, která poukazují na výrazné změny v projektu, na jehož základě bylo územní rozhodnutí vydáno. Starostka třetího plzeňského obvodu Jaroslava Maříková se prý teprve nedávno dozvěděla o tom, že část stavby má být na pozemcích města. O změnách také nevěděla nic. Maříková: "...Dozvěděla jsem se o změnách od jedné paní. Chci nechat celou záležitost prošetřit, protože když se něco staví, tak to má být podle regulí...".

Plzeňský primátor Jiří Šneberger dal všechny dokumenty prošetřit a obyvatelé zatím čekají na výsledek. Firma Intercora si vyčká na rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj, podle kterého buď od stavby ustoupí nebo Penny Market na Borech vybuduje.

autor: Karel Vovesný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.