Divadlo J.K.Tyla v Plzni odkrývá zákulisí

Velké divadlo v Plzni přivítalo první návštěvníky před sto čtyřmi lety. Budova byla postavena podle návrhu architekta Antonína Balšánka a podílela se na ní řada umělců a špičkových uměleckých řemeslníků. Jedna z nejhezčích dominant města nezahálí ani o prázdninách: dnes začala už v 9 hodin ráno první letošní prázdninová prohlídka tohoto objektu. Divadlo obnaží své zákulisí pro návštěvníky už potřinácté.

Každý rok je velký zájem obyvatel města, regionu a tuzemských i zahraničních návštěvníků o prohlídky historické budovy. Do 13. srpna bude Velké divadlo otevřené celý týden a prohlídky budou vždy po hodině vyjma přestávku ve 12 hodin. Poslední prohlídka bude pokaždé v 16 hodin.

Divadlo J.K.Tyla

O prohlídky divadla a jeho zákulisí rok od roku větší zájem.. Loni se přišlo podívat bezmála 5000 lidí.

Velké divadlo bylo pod názvem Městské otevřeno 27. září 1902. Patří mezi významné kulturní památky města. Projektoval je architekt Antonín Balšánek. Má bohatou výzdobu, na níž se podílela řada významných umělců. Hlavní oponu vytvořil Augustin Němejc. Prvním představením byla Smetanova opera Libuše. Divadlo tehdy řídil Vendelín Budil.

Josef Kajetán Tyl

Kromě obvyklých zastavení v hledišti, na jevišti, v kostymérně či v šatnách herců bude letos součástí okruhu výstava k 150. výročí úmrtí významného českého divadelníka Josefa Kajetána Tyla. S touto významnou osobností souvisí i letošní soutěž pro děti, kterou plzeňské divadlo v rámci prohlídek vyhlašuje. Na výstavě jsou mimo jiné k vidění fotografie z inscenací, které se v divadle v minulosti hrály.

autor: Petra Kosová
Spustit audio