Divadlo může být lékem na různé neduhy, hlásí aktivní člen divadelního souboru v Kaznějově

27. únor 2024 12:11

Představujeme Divadelní soubor Štace Kaznějov. Amatérskému divadlu se nadšenci na severním Plzeňsku věnují už řadu let.

Zakladatelé Divadelního souboru Štace Kaznějov Antonín Adámek a Alena Svobodová

„Vznikli jsme 1. ledna 1979 a byli jsme dva zakládající členové. Pak se to během půl roku velice rozrostlo, protože tady byla spousta lidí, kteří dřív divadlo někde hráli,“ říká Alena Svobodová, která se přičinila o vznik souboru.

Druhým ze zakládajících členů je Antonín Adámek. „Ze začátku jsme měli šest lidí a bylo to jak za Tyla. Chodili jsme po bytech a lákali lidi do divadla. Pak jsme vstoupili do Závodního klubu ROH Lachema Kaznějov a začali jsme dělat pořádné divadlo. Především jsme jezdili od štace ke štaci,“ doplňuje Adámek. A právě tyto zastávky se staly souboru osudnými a daly mu název Štace.

Technik Divadelního souboru Štace Kaznějov Jaroslav Hep

Soubor působí v divadelním klubu Šutr, který se nachází v suterénu kaznějovské radnice. „Když přijdu na jeviště tak veškeré bolesti a neduhy mě opustí. Jsem v jiném světě. Kdybych seděl doma a přemýšlel o svém stáří, a kdy umřu, tak bych asi už tady nebyl. Ale vzhledem k tomu, že všichni jsou podstatně mladší než já, tak si netroufnu bědovat, že mě něco bolí. Kvůli tomu mám divadlo taky rád,“ říká Antonín Adámek.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio