Divokej Bill: Znamení

2. březen 2023

Skupina Divokej Bill letos slaví 25 let své existence a toto jubileum se rozhodla oslavit se svými fanoušky řadou koncertů. Turné začíná v Plzni.

Úvaly u Prahy mají nejednu památku či zajímavost, pro kterou stojí za to se tam podívat. Od roku 1997 přibyla další, jmenuje Divokej Bill. Trvalo 2 roky, než se ustálila sestava. Skupina pomalu začala koncertovat, mimo jiné hrála i na prvních ročnících festivalu Rock for People. Přibráním banja do sestavy se zvuk definitivně ujasnil a kapela nahrála demosnímek, se kterým se přihlásila do několika vyhledávacích soutěží - například Rock Nymburk, Jim Beam rock, Broumovská kytara, Rock fest Dobříš, z nichž většinu vyhrála. Na základě těchto úspěchů dostala od firmy Monitor – EMI nabídku na natočení tří desek. Vyšly postupně pod názvy Propustka do pekel, Svatá pravda a Mezi nima.

Skupina Divokej Bill objížděla kluby a jako předskokan hrála s takovými kapelami Tři sestry nebo Žlutý pes. Získala Zlatou desku za deset tisíc prodaných kusů, 1. místo v anketě Český slavík 2006 a po třinácti letech oslavila svůj tisící koncert.

Cestu do rádií jim v roce 2003 otevřela píseň Znamení. Je s ní spojený i videoklip. Je zamyšlením a varováním nad sérií sebevražd mladých lidí, které se staly toho roku v Čechách.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.