Dnes by Freddie Mercury slavil 74. narozeniny

4. září 2020

5. září roku 1946 se u východoafrického pobřeží, na ostrově Zanzibar, narodil budoucí zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury. Osud mu sice dopřál světovou slávu, na druhou stranu bohužel poměrně krátký život.

Freddie Mercury byl nezaměnitelný interpret, jehož pěvecký a pohybový projev výrazně poznamenal populární a rockovou hudbu 70. a 80. let. Jeho profesní kariéra byla spjata se skupinou Queen, i když zdárně si vedly i jeho sólové projekty ve stylu disco nebo evergreenových balad. Pravdou je, že jemu i skupině v době vydání jednotlivých alb vyčítali recenzenti velikášské tendence jak v popu, tak heavy metalu a nakonec i opery, když vyšla jejich patrně nejznámější LP deska The Night at the Opera.

Ale i tak sólový zpěvák Queen pronásledovaný běsy svého osobního života i rozpory s kapelou o dalším směrování jejich společných projektů poskytl světu moderní hudby legendární melodie, kolem nichž se pak točily koncerty a donekonečna stále dokola vysílané videoklipy hudebních televizních stanic.

Po Mercuryho smrti byla ve Švýcarsku, u Ženevského jezera instalována jeho nadživotní socha, vyrobená českou výtvarnicí Irenou Sedleckou. Fotografie sochy se objevila i na obalu posledního studiového alba skupiny Queen – Made In Heaven. I když o aktivitách skupiny, nebo jejích členů dodnes slýcháme, prakticky se po smrti Freddieho Mercuryho v roce 1991 rozpadli, ale jejich popularita nikdy nezeslábla.

autor: Zdeněk Raboch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.