Dnes poprvé žáci i učitelé otestují novou družinu a výdejnu jídel na základní škole v Plzni – Újezdě

3. prosinec 2018 07:54

Základní škola Plzeň – Újezd má novou družinu s jídelnou v moderní dvoupodlažní přístavbě. Díky městské investici za 17 milionů korun nebudou už muset žáci jako dosud docházet do družiny a jídelny do staré budovy vzdálené kilometr od školy.

Základní škola v Újezdě, která letos slaví 120 let od založení, má pouze první stupeň a navštěvuje ji 140 dětí.

„Je to velmi zajímavý projekt, jednak nabídne lepší podmínky pro děti ve školní jídelně a v družině, jednak je to dřevostavba. Je to novinka v použití dřevostaveb v rámci školních budov v Plzni," řekl primátor Martin Baxa. Moderní minimalistický dvoupodlažní objekt má zastavěnou plochu 210 metrů čtverečních, fasáda je z modřínového dřeva. Stavět se začalo v květnu, peníze město mohlo uvolnit díky přebytku rozpočtu.

Se stavbou je spokojená ředitelka školy Helena Fenclová. Až dosud musely děti složitě docházet do jídelny a družiny daleko mimo školní budovu. „Za přínosné také považujeme, že nový objekt má terasu, odkud je vstup na zahradu i na školní hřiště. Děti teď budou mít možnost mnohem víc zahradu využívat. Její úpravy byly součástí projektu," řekla ředitelka školy.

Nová jídelna, družina, odborná učebna a další

V přízemí přístavby je chodba umožňující vstup z ulice i ze školního dvora. Z chodby se dá jít do jídelny, sociálního zázemí, kabinetu i do budovy školy a dále pak na schodiště do druhého patra přístavby. Do výdejny jídel se dá vejít přes chodbu přímo z jídelny nebo zvenku od ulice. Ve druhém patře přístavby jsou dvě místnosti propojené skládací akustickou stěnou. Každá má samostatný vstup a jsou určeny pro školní družinu. Jedna z nich bude sloužit také jako výtvarná třída pro výuku. 

Součástí projektu byly také úpravy prostor v původní budově školy. Z šaten a místnosti správce je nyní odborná učebna s kabinetem, z rekreační učebny vznikla průchozí šatna. Šatna vznikla i v části stávajícího nevyužitého prostoru, ve zbylé části je stavebně oddělený sklad.

autor: jik | zdroje: ČTK , Magistrát města Plzně
Spustit audio