Dny všední a nevšední

22. červenec 2002

Zdá se to neuvěřitelné, ale už to tak je: máme v republice málo hradů. Určitě jich začíná být méně, než je skupin takzvaného historického šermu, které už se musí sdružovat a pořádat bitvy a obléhání, aby se všechny na našich památečních exteriérech uživily, domnívá se autor komentáře Jiří Tomáš Blažek.

Ještě před časem to dělali šermíři jednotlivě, ale už tehdy to všechno bylo střiženo dle jednoho kopyta. Těch několik málo skupin s kvalitní šermířskou technikou a dobrými scénáři mi jistě odpustí, ale o většině je možné říci - špatné je to. Rvačky bez důvodu, šermování vším, co přijde do ruky, zbraně vybírány pro jeden souboj bohužel často napříč několika stoletími, takže historik i docela průměrný znalec dějepisu úpějí při setkávání kordů a sudlic. Napříč historií, rozumem a proti vkusu jsou dokonce používány triky Bustera Keatona nebo Charlie Chaplina, když o nikdy neselhávajícím kopnutí do soupeřova zadku ani nemluvím. Kopají a kopají.

Logo

Dle jednoho kopyta se odehrávají už i ony bitvy o hrad či zámek. I tady bude brzy vystaráno, až všechny pamětihodnosti dobudou všechna vojenská uskupení a nebude co oblehnout. Potom sloučí se do odborových svazů, tuším, a potáhnou na Pražský hrad. Všechno je to za drahé vstupné, všechno téměř bez nápadu za pěťák. Přitom na každý ten hrad či zámek bylo by možné ušít scénář na míru, ale to by museli kasteláni a správci památek obecně chtít a konečně požadovat opravdovou kvalitu a nebrat na víkend každého, kdo zařinčí u brány brněním. Snad se to stane, výjimky už žijí.

Hrad Kašperk, například, jde cestou dobrého divadla, mají vyprodáno. O kvalitu se snaží i jinde, ale je to dražší, takže velmi sporadicky a pak zase vyděláme polykáním ohně, říkají si. Snad nejdražší, ale také nejkvalitnější, protože vysoce profesionální, byla letošní čtyři představení Nabucca, resp. Rusalky na Lokti. A je docela možné, že to byla představení na tom místě pod hradem poslední, protože jestliže se Janu Ježkovi, producentovi loketských představení, nepodaří sehnat dostatek peněz na příští rok, nebudou na Lokti už ani ona čtyři představení jako letos. Chce se opět obrátit na velké společnosti, které se jinde snaží být na každém mantinelu a tričku, ale? umění tak netáhne. Opravdu ne? Zeptejte se těch letošních více než pěti tisíc diváků, z nichž by Nabucca a Rusalku možná velká část z nich v životě neviděla, nebýt Lokte, zda by si nezapamatovali velkorysé sponzorství. Jistě ano, protože by jim jméno dárce dobře splynulo s nevšedním zážitkem, jako mně splývá s pomocí karlovarského krajského úřadu.

Logo

Ano, na hradech je možné se i nadále kopat a šermovat. Diváci i šermíři dorůstají. Je tam možné ale produkovat i něco, co opravdu stojí za to, co naprosto nenásilně učí vkusu a historii jinak. Je to možné, a bylo by velmi chvályhodné, zachránit právě loketský festival. Potom bylo by jisté, že komentář k takové události nebyl by už za rok tak pesimistický a kritický....

Spustit audio