Do jesliček na náměstí v Plzni přinesou Ježíška

17. prosinec 2019 12:30

V centru Plzně se letos přejmenovaly trhy. Místo vánočních jsou tam trhy adventní. Na změně se s provozovateli dohodl plzeňský biskup Tomáš Holub. Podle něj jsou trhy adventní proto, že doprovázejí dobu čekání na Vánoce.

Součástí trhů je už sedmý rok také vyřezávaný betlém s desítkami figur. Letos poprvé v jesličkách chybí Ježíšek. „Chtěl jsem, abychom byli alespoň trochu pravdiví v tom, jak vypadá liturgický rok. Našel jsem datum 17. prosince, kdy se mění atmosféra adventu a kdy se z meditace o druhém Kristově příchodu přímo koncentrujeme na přípravu slavení vánočních svátků, tedy Ježíšova narození. V tento den tedy přineseme postavu Ježíška do betléma. Myslím, že to je cesta, jak spojovat realitu tohoto světa se symboly křesťanské naděje,“ říká biskup plzeňský Tomáš Holub.

V 18 hodin vyjde z plzeňského biskupství na náměstí Republiky průvod s Ježíškem, kterého ponese Tomáš Holub. Průvod obejde katedrálu a skončí u jesliček, kde položí sošku Ježíška do jesliček. Tam proběhne společné zpívání. Děti, které přinesou ručně vyrobený nebo namalovaný betlém, dostanou malý dárek.

Vánoční koledy do adventu nepatří

O adventu by neměly znít ani vánoční koledy. „Já proto ale mám určité pochopení. Lidé, kteří třeba tady v Plzni žijí a na Vánoce někam odjíždějí, mají potřebu i s těmi, s kterými se potkávají po celý rok, Vánoce oslavit. Proto ta vánoční atmosféra prosakuje i do adventní doby. Ale je strašná škoda, že se tím ochuzujeme o adventní písně, které jsou světovým unikátem. Například Ejhle, Hospodin přijde, Rosu dejte nebesa shůry, to jsou nádherné české zpěvy,“ doplňuje plzeňský biskup.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio