Plzeňský kraj trápí bobr, bylo vydáno opatření pro zjednodušení likvidace hrází a odstřel

26. červen 2024 19:35

Zaplavit louky, pokácet stromy na koleje nebo rozbít hráz rybníka – to všechno zvládá bobr evropský. Hospodáři z toho pochopitelně nemají žádnou radost. Krajský úřad se jim proto snaží pomoct.

I za dva dny dokáže postavit bobr svou hráz a vytvořit si vhodné prostředí pro život. V Plzeňském kraji se zvláště chráněnému živočichovi daří natolik, že někdy škodí hospodářům. Zaplavuje zemědělsky užívané louky, znepřístupňuje elektrické vedení, rozbíjí hráze rybníků nebo ucpává propustky. Hloubením nor může také způsobit poškození těles pozemních komunikací. Z toho důvodu odbor životního prostředí kraje vydal opatření, které zjednodušuje v části území likvidaci bobřích hrází a sídel i potenciální odstřel.

„V současné době na území Plzeňského kraje vzrůstá populace bobra evropského a jeho činnost se částečně dostává do konfliktu s lidskými aktivitami, zejména s povinnostmi správců vodních toků. Nejvíce zasaženými okresy jsou Tachov, Domažlice nebo Klatovy. Je tedy nezbytné v nutných případech umožnit zásahy do budovaných bobřích hrází, které hrozí poškozením infrastruktury nebo znemožněním obhospodařování pozemků,“ uvádí vedoucí odboru životního prostředí krajského úřadu Jan Kroupar. Od nového opatření obecné povahy si slibuje zrychlení rozhodovacích procesů. Například správci vodních toků mohou nyní na určitém území odstraňovat bobří hráze pouze na oznámení provedené 15 dní dopředu na krajský úřad.

I přes popsané problémy je bobr stále zvláště chráněným živočichem a pro krajinu je prospěšný. Podle Jana Kroupara napomáhá zadržování vody v krajině a podpoře biodiverzity.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio