Klatovské karafiáty letos vykvetly dřív

29. červen 2024 19:30

Asi většina z nás slyšela o klatovských karafiátech. Typické voňavé a opravdu pestře barevné květiny se ve městě pěstují už od počátku 19. století a pro Klatovy se staly jedním ze symbolů města. V plné kráse je teď můžete vidět i na výstavě v zahradě naproti muzeu v Klatovech.

Carmen, Labuť, ale i Brána Šumavy, 1. máj nebo František Křižík. To jsou jen některé z názvů klatovských karafiátů. Celkem jich je 60 druhů a stejně jak svůj název má každý druh i svoji originální barevnost. A pokud byste je chtěli vidět přímo v záhoně, máte teď největší příležitost. Kvůli teplému počasí letos plně rozkvetly zhruba o deset dní dřív a v Klatovech už proto pěstitelé otevřeli tradiční výstavu těchto pro město typických květin.

"Vystavujeme 60 druhů, 900 rostlin a v květináčích dalších 500 kusů, které si mohou návštěvníci i zakoupit a začít s pěstováním doma," říká Peter Pošefka, předseda Pěstitelů klatovských karafiátů, který se koníčku věnuje už 40 let.

Na výstavě najdete i novinku, která ještě není pojmenovaná. Je to sytě růžový karafiát. Při vhodné příležitosti dostane jméno.

Výstavu si můžete prohlédnout přímo naproti muzeu a Pavilonu skla. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin, vstup je dobrovolný.

autoři: Jitka Englová , iko
Spustit audio

Nejnovější zprávy