Na Srní mají k dispozici nový mulčovací stroj na údržbu cest

30. červen 2024 17:22

Zhruba milion korun ročně stojí údržba a sekání trávy okolo cest v šumavském národním parku. Ulehčit práci a do budoucna také ušetřit by měla i nová technika. Třeba jako na Srní mulčovací stroj.

Stovky kilometrů cest udržují a připravují na sezonu správci národního parku Šumava. Bez pravidelného sečení příkopů a vyřezávání náletových dřevin by postupem času zanikly nebo minimálně nebyly dobře schůdné nebo sjízdné pro cyklisty. Jen údržba před zimou vychází průměrně každý rok na asi 500 tisíc korun, s pracemi v průběhu sezóny je to pak milion.

Na Srní teď správcům parku pomáhá mimo jiné nový mulčovací stroj. „Jedná se o stroj na tříbodý závěs za traktor s bočním výložníkem a adaptační hlavicí,“ prozradil vedoucí územního pracoviště Srní Petr Zdeněk. „Je plně adaptibilní na všechny tvary krajnic, příkopů a náspů.“ Na Srní pracovníci obhospodařují obousměrně zhruba 100 kilometrů cest, navíc se k tomu přidávají ještě cyklostezky, běžecké trasy a ostatní plochy.

Mulčovací stroj na Srní pořídila správa Národního parku Šumava. Její mluvčí Jan Dvořák uvedl, že investice činila asi 700 tisíc korun, nicméně když se vezme v úvahu, kolik se platilo za údržbu cest externím dodavatelům, náklady na pořízení stroje se během několika let vrátí.

autoři: Jitka Englová , abk
Spustit audio