Už potřetí během několika dnů. Blížejov opět vyplavil přívalový déšť

28. červen 2024 08:09

Bouřky a přívalové deště zaměstnávaly ve čtvrtek hasiče na mnoha místech Česka. V Plzeňském kraji mají za sebou desítky zásahů. Třeba v Rokycanech voda zaplavila domy, sklepy, podchod i městské koupaliště, kde se měly dnes konat velké oslavy 90. výročí jehi otevření. Přívalové deště vyplavily i několik obcí, už po třetí během pár týdnů Blížejov na Domažlicku.

"Nejhorší je to bahno, vysychá to měsíc," říká místní obyvatelka paní Alena Adámková, kterou blesková povodeň zasáhla už potřetí, poprvé 21. května.

Hasiči pomáhali odčerpávat vodu ze sklepů a garáží. "Rozvodnil se místní rybník, dostalo se to na komunikaci, obec byla neprůjezdná, museli jsme ji uzavřít," popisuje řídící důstojník domažlických hasičů Josef Kůstka. Zásah trval 5 hodin. Místní hasičská jednotka bude v dalších dnech v odklízení pokračovat.

"Déšť trval 20-30 minut, ale bylo to intenzivní. Největší škody jsou ve Výrově," dodává starosta Blížejova Jiří Červenka. Obec čeká ještě hodně uklízení, čištění a odvážení naplaveného štěrku. Pomoc nabídka Správa a údržba silnic, poskytne tězkou techniku - bagr, nákladní auta a podobně. Úklid zabere ještě několik dní.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy