Guerézy v plzeňské zoo mají nový pavilon

28. červen 2024 16:45

Guerézy angolské jsou černobílé opice, původem z Afriky, které se živí hlavně listy stromů. Vidět je můžete v plzeňské zoo, kde mají úplně nový pavilon.

Nový pavilon gueréz

Nové zázemí a výběh s kmeny stromů, větvemi a provazy i přístup na dva venkovní ostrovy mají guarézy angolské v zoologické zahradě v Plzni. Dosavadní dřevěná budova už nevyhovovala požadavkům na chov. Skupina pěti opic původem z Afriky čekala na nový domov v zahradě přes osm měsíců. Teď má nejmodernější pavilon v celé zoo. „Jedná se o pro jakoukoliv stavební firmu extrémně atypickou stavbu. Její realizace byla opravdu složitá, ale zároveň znamenala pro celou zoologickou zahradu obrovský skok kupředu,“ uvedl ředitel zoologické zahrady Jiří Trávníček s tím, že nový pavilon nabízí možnost rozšířit chov guaréz.

Guerézy se rády pohybují v nejvyšších patrech korun stromů

Momentálně se v plzeňské zoo nacházejí tři samice, jedno rok staré mládě a jeden samec. Zdejší guarézy jsou černobílé, mají krásný dlouhý ocas a, což je pro tento druh typické, na končetinách jen čtyři prsty. Rády se pohybují v nejvyšších patrech korun stromů, proto je jejich výběh plný mohutných silných kmenů a také lan, jež slouží hlavně mláďatům. „Guarézy doskočí poměrně daleko, a tudíž existuje určité riziko, že by mohly ze zahrady utéct. Proto musíme hlídat, aby stromy ve výběhu nepřesahovaly vodní bariéru,“ prozradil chovatel Tomáš Krbeček.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy