Kluby doufají ve zvýšení zájmu o hokej po letošním mistrovství světa

28. červen 2024 10:32

V Česku přibývá žen a dívek, které hrají lední hokej. Potvrzují to některé kluby i Český svaz ledního hokeje. Impulsem byla třeba účast hokejistek na olympiádě v Pekingu. Zafunguje na zvýšení zájmu o tento sport podobně i nedávný šampionát v Praze a Ostravě, kde brali zlato čeští hokejisté?

Přesně před měsícem zažívalo České velkou hokejovou euforii. Po finálové výhře nad Švýcarskem slavilo titul světových šampionů. Může takový úspěch zvednout zájem dětí o hokej? Podle sekretáře Českého svazu ledního hokeje Jana Černého takto zafungovala už účast českých žen na olympiádě v Pekingu před dvěma lety a jejich následné medailové úspěchy na mistrovství světa.

Například v Třemošné u Plzně se věnují hlavně mládeži, a tak doufají, že kouzlo zlatých medailí bude účinkovat a efekt se projeví třeba už po prázdninách. Věří tomu i šéf a manažer třemošenské hokejové základny Václav Polívka. Na druhou stranu se na to klub nechce spoléhat, a tak má zavedený vlastní systém vyhledávání talentů. „Pořádáme dopolední bruslení pro mateřské školy, jejichž žáky sem svážíme klubovým autobusem. Talenty aktivně oslovujeme, nabízíme jim program a pořádáme třeba také den otevřených dveří,“ prozradil Václav Polívka.

Nyní je v třemošenském klubu zhruba 200 hokejistů. V celém Česku je pak dle Jana Černého registrovaných hokejistů asi 30 tisíc.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy