Do muzea v Hranicích se nastěhovaly stovky plyšových medvědů. Největší měří skoro dva metry

4. únor 2022

Na dva tisíce plyšových medvědů vystavují do poloviny března v Muzeu v Hranicích v Olomouckém kraji. Všichni patří do soukromé sbírky Svatavy Ryparové z nedaleké obce Klokočí. Seniorka je začala sbírat před patnácti lety a vydatně jí s tím pomáhali blízcí i přátelé. Za tu dobu jich nashromáždila na dva a půl tisíce. Kromě toho se je v kurzech naučila opravovat, ošetřovat a také šít.

Z historie víme, že plyšoví medvídci byli vůbec první hračkou společnou pro dívky i chlapce. Dřív byli nepohybliví a děti je za sebou většinou tahaly jako vozík. Historie plyšových hraček se začala psát v 19. století, první medvídky vyráběla firma Steiff v Německu. Ke své slávě plyšový medvídek nakročil v roce 1903, kdy tři tisíce těchto hraček dodala do USA. Na výstavě v St. Louis v roce 1904 získal medvídek hlavní cenu. O čtyři roky později se produkce plyšových medvídků blížila milionu vyrobených kusů ročně. Nejstarší exempláře, z doby před druhou světovou válkou, dnes patří k nejcennějším.

Hned u vchodu do muzea na Staré radnici v Hranicích vítá návštěvníky vůbec největší medvěd ze sbírky Svatavy Ryparové měřící přes 170 centimetrů. Naopak nejmenší se vejde do pouzdra od rtěnky.

Kurátoři výstavy představují plyšové medvědy hned v několika sekcích. Objevíte je ve vitrínách, na parapetech, zkrátka všude. Zabrali také obří historickou postel nebo šlechtický pokoj, ve kterém jsou umístěny nejstarší exponáty. Právě na nich je vidět, jak jsou od dětí doslova „umazlené“.

Nejstarší jsou na výstavě medvědi šlechtici

O kousek dál narazíte na skupinu medvědích muzikantů, kteří hrají na spinet, housle či na bubínek. V posledním výstavním sále zastihnete při práci medvědy včelaře, kteří jsou obklopeni exponáty z hranického včelařského muzea. Kromě toho tam několik plyšáků pod dozorem olympijských maskotů sjíždí na saních zasněženou sjezdovku.

V hranickém muzeu si zkrátka toho svého plyšového medvídka najde každý. A možná tu objeví i toho, kterého si jako dítě brával s sebou do postele. Výstava Medvídci bude v muzeu v Hranicích k vidění až do 13. března, a to každý den kromě pondělků v čase od 9 do 16, v neděli pak až do 17 hodin.

autor: Jana Zemková
Spustit audio