Do nového školního roku s Janem Amosem Komenským aneb žáci a učenci v Labyrintu světa

2. září 2024

Svět učených v Labyrintu světa, 1. část (5:03) – Historické souvislosti: Komenský ředitelem školy (21:31) – Svět učených v Labyrintu světa, 2. část (26:57)

V úvodním přehledu zajímavostí uslyšíte několik myšlenek ze stěžejního Komenského spisu, Porady o nápravě věcí lidských, přejatých ze stručného výtahu, uveřejněného na webu projektu Komenský 2020. Týkají se politiky, komunikace a světa jako takového.

Svět učených v Labyrintu světa

Jan Amos Komenský

V roce 2020 jsme si připomněli 350. výročí úmrtí Jana Amose Komenského. Při té příležitosti vznikl projekt Komenský 2020, zaměřený na studenty škol a vůbec na širokou veřejnost. Jeho tvůrci a organizátoři chtěli oslovit českou společnost s Komenského poselstvím, předat jeho odkaz současné mladé generaci a přizvat tak národ k navázání a dokončení Komenského „porady o nápravě“. To byl jeho velký sen: napravit lidstvo. Na svém stěžejním díle Obecná porada o nápravě věcí lidských, kde představil svou vizi a cestu k proměně společnosti, pracoval po celý život.

Jan Amos Komenský bývá po právu nazýván „učitelem národů“. O jeho životě i učeném didaktickém díle jste všichni slyšeli ve škole. I když jste toho nejspíš většinu zapomněli, pár názvů Komenského prací vám snad v hlavě utkvělo. Orbis pictus, Brána jazyků otevřená nebo třeba Velká didaktika.

Rembrandtův portrét starého muže je považován za možný portrét Jana Amose Komenského

Mnohým z vás se jako první vybaví Labyrint světa a ráj srdce, ale kdybyste měli kohokoliv obeznámit s obsahem tohoto spisu, zůstanete nejspíš v rozpacích. Komenského alegorický spis Labyrint světa málokdo z našich současníků četl. A je to škoda. Kdybyste ho otevřeli, zjistili byste, že svět počátku 17. století nebyl horší ani lepší, než je ten náš – alespoň co se týče lidských ctností i nectností. Komenský ve svém Labyrintu podal trefný popis jednotlivých stavů tehdejšího světa a nevynechal ani stav učenců a filosofů. A právě proto nás Labyrint světa a ráj srdce zajímá. Našim průvodcem po světě Komenského Labyrintu je komeniolog Jan Hábl z Katedry pedagogiky a psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Spustit audio

Související