Do Plzně Výsluní konečně jezdí MHD

1. září 2020 15:35

Hned dvě novinky čekaly v úterý ráno na obyvatele plzeňského Výsluní. Poprvé v historii do této okrajové části Plzně přijela autobusová linka MHD. Ti, kteří do autobusu nastoupili, museli mít opět roušky. Ty jsou totiž od 1. září ve veřejné dopravě znovu povinné.

Obyvatelé plzeňské okrajové části Výsluní se po letech jednání dočkali městské hromadné dopravy. Nová autobusová linka číslo 39 je z této dříve zahrádkářské kolonie a dnes už skoro plnohodnotné městské čtvrti přiblíží do Plzně. Linka jede přes zastávky U Luny a Tyršův most na Výsluní, kde obslouží tři nové zastávky - Kalendářní, Říjnová a Na Rozhraní. Odtud zamíří zpět na Bory přes zastávku Borský park.

Školáci už nemusí pěšky

Na nové lince se domluvila radnice centrálního plzeňského obvodu spolu s městskými dopravními podniky. Do nově vypraveného autobusu pro 34 pasažérů v úterý ráno nastoupili v rouškách první cestující, hlavně školáci.

Během dne pojede nový spoj celkem devětkrát - ráno v 5:21, 6:21 a 7:21, pak ještě po poledni a v odpoledních hodinách. Městské dopravní podniky budou vyhodnocovat zájem cestujících a podle toho případně četnost spojů upraví.

V úterý ráno nastoupila s dětmi do autobusu na Výsluní třeba paní Barbora Vlnová. „Po této lince jsme dlouho volali, tak jsme za ni rádi,“ zhodnotila. A radost mají i malí školáci. „Dřív jsem musel pěšky po Tyršově mostě na třicítku, teď je to lepší,“ uznal jeden z nich.

Změn je více

Nová linka na Výsluní není jedinou poprázdninovou změnou v plzeňské hromadné dopravě. Obnovily se veškeré školní spoje, znovu jezdí například linka 37 obsluhující Radčice a Křimice. Naopak oblíbený zoovláček už bude jezdit jen během volných dní a také 28. října.

Jak ujistil mluvčí PMDP René Vávro, samozřejmostí je časté mytí a desinfekce vozů. A stále platí to, co na začátku pandemie, vstupenky není možné zakoupit ve voze u řidiče.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio