Do Přeštic dnes dorazil nový zvon

12. září 2018 14:13

Přeštické zvony v kostele Nanebevzetí Panny Marie se dočkají svého pátého bratříčka. Zvon vyrobil zvonař Rudolf Manoušek v Holandsku a přispěli na něj i lidé z německého Nittenau.

Zvon nazvaný Svatý Jan Nepomucký je zároveň Zvonem přátelství a symbolizuje partnerství mezi městy Přeštice a Nittenau. Oproti ostatním zvonům na věži přeštického kostela je to opravdu drobeček, váží pouhých 142 kilogramů a je vysoký asi 70 centimetrů. Kromě postavy světce ho zdobí také reliéf mrkve, to na paměť zdejšího patriota pana Mrkvičky, který přispěl na výrobu zvonu.

Zvon Svatý Jan Nepomucký se vyráběl v Holandsku

„Zvon se rodí tak čtyři měsíce, záleží to také na zdobení. V tomto případě to bylo náročnější, protože kromě postavy světce a reliéfu mrkve je na zvonu znak Přeštic a Nittenau,“ vysvětlil zvonař Rudolf Manoušek, který zvon vyrobil v Holandsku. „Moje zvonárna v Praze na Zbraslavi byla zničená povodní, a tak mi moji holandští přátelé nabídli, abych zvony odléval u nich,“ dodal.

Zvon je zatím uschován ve skladu úpravny vody a ještě není jasné, kdy se poprvé rozezní. Jeho zavěšení totiž bylo podmíněno dotací na rekonstrukci kostela. Ten je v havarijním stavu, opravit potřebují vnější schody, sochy, omítka i elektroinstalace.

Podle aktuálních informací by se pátý přeštický zvon svatého Jana Nepomuckého mohl v severní věži rozeznít někdy v průběhu příštího roku, pravděpodobně v květnu. Ještě předtím zvon navštíví partnerské město Nittenau, kde na něj lidé vybrali během loňské bohoslužby 1 500 euro.

28. října ho lidé v Přešticích spatří při oslavách 100. výročí založení Československa. Než se se objeví ve věži, zůstane jako exponát v Domě historie Přešticka, blízko kostela Nanebevzetí Panny Marie.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová
Spustit audio