Do sociálních služeb se vrací povinné testování

1. září 2021 14:10, aktualizováno

V pondělí 30. srpna vláda schválila opatření o povinném testování nenaočkovaných klientů a zaměstnanců sociálních služeb. Nařízení je platné od 1. září. Zřizovatelé sociálních služeb měli tedy na přípravy velmi krátkou dobu.

Všechna sociální zařízení jsou připravena. Bude se testovat jedenkrát za sedm dní a týká se to zaměstnanců a klientů, kteří neprodělali covid-19, popřípadě za sebou nemají ukončené očkování. Testů máme pro začátek dostatek,“ uvedl náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Rudolf Špoták zvolený za Piráty. Otázkou nyní je nevyjasněné financování.

Situace v zařízeních sociálních služeb je příznivá

V zařízeních sociálních služeb zřizovaných Plzeňským krajem je situace ohledně nemoci covid-19 velice dobrá a nenachází se nikde ohnisko nákazy. Také vakcinace byla velice úspěšná. V rámci celého kraje je v pobytových službách naočkováno přes 88 procent klientů a téměř 75 procent zaměstnanců.

Na případné zhoršení jsou zařízení připravená. „Určitě se nebude opakovat situace, která byla před rokem a půl, kdy byl nedostatek ochranných pomůcek. Jsou připravené různé scénáře izolací, omezení návštěv atd.,“ doplnil Rudolf Špoták.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio