Do Teplé Vltavy bylo vysazeno 2,5 tisíce perlorodek

11. prosinec 2023

Záchranný projekt perlorodky říční Správy Národního parku Šumava je v plném proudu. Odborníci se snaží polopřirozeným odchovem zvýšit početnost tohoto vzácného živočicha v Teplé Vltavě, která je pro něj stále téměř ideálním útočištěm. V posledních třech letech bylo do řeky vysazeno přes 2500 jedinců, kteří jsou pod stálým dohledem.

Projektu zvyšování početnosti perlorodky v Teplé Vltavě předcházely dlouholeté přípravy. Vysadit totiž perlorodčí mládě kamkoli do řeky by nebylo efektivní, respektive by mohlo znamenat jeho záhubu. Perlorodka říční je totiž velmi náročná na své životní prostředí.

„Je to komplex mnoha faktorů. Musí mít správnou rychlost proudu, musí být kyslík v prostoru, kde ta perlorodka žije. Musí být kyslík i pod dnem, protože to není jen o tom, že perlorodka je ukotvená ve dně, ale ona po část roku v těchto mladých stádiích, ukrytá ve dně. Samozřejmě musí být dno stabilní. Nesmí to být například písčitý náplav nebo naopak bahnitý náplav. Pokud by se to to dalo tak říct, tak má ráda proud tak akorát, stabilní dno, které se v průběhu větších vod s ní nepohne a neodnese ji někam stranou a má tam dobrý přísun potravy a dost kyslíku," popisuje koordinátorka projektu posílení populace perlorodky říční v Teplé Vltavě Eva Zelenková ze Správy Národního parku Šumava.

Za poslední tři roky se zatím podařilo vysadit 2849 juvenilů - perlorodek ve věku od pěti do deseti let. Podle následného monitoringu se v místech výsadků stále vyskytuje velké procento vysazených jedinců, leckde přes 50 procent, a u některých jednotlivců je možné pozorovat i jejich postupný růst. Tedy už nyní je možné mluvit o úspěchu projektu. I když odborníci přemíru optimismu trochu krotí.

„Zatím jsme na začátku. Perlorodka sama od sebe se tam zatím nemnoží – to je jedna důležitá věc. Pořád je jí tam málo, protože řeka velikosti Vltavy může mít statisíce perlorodek a byla by s nimi v pohodě. Zatím tu celkovou početnost populace i s tou mladou i s těmi starými jedinci odhadujeme kolem tří tisíc. Tedy není to nic na velké juchání, ale určitý úspěch to je. A to, že si hlídáme, jak dobře vybíráme místa pro výsadky je také moc dobře, protože víme, že se tam perlorodkám daří a že tam sedí dál.," dodává Eva Zelenková.

V nadcházejících minimálně pěti letech se budou opět vysazovat stovky malých perlorodek ročně. Na potvrzení toho, zda se perlorodky následně budou sami rozmnožovat, což by byl ten opravdový úspěch, si ale budeme muset ještě mnoho let počkat. Pohlavní zralosti totiž perlorodka dosahuje zhruba v patnácti letech. Její potomky pak budeme moci potvrdit po dalších nejméně deseti až patnácti letech.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio