Do ticha hraj mi dál

29. prosinec 2022

Jedním z nejpopulárnějších českých folkařů je bezesporu Pavel Žalman Lohonka. Začínal v českobudějovické skupině Minnesengři, ale už od roku 1982 má vlastní skupinu, se kterou o čtyři roky později vyhrál Zlatou Portu. Spolupracoval také například s kapelou Nezmaři.

Celým jménem Pavel Lohonka, přezdívka "Žalman". Nenapravitelný romantik, který má rád jazz a také lidové písničky, ať už české či moravské. Patří mezi naše nejlepší folkové zpěváky. Před více než padesáti lety vůbec netušil, že se muzikou bude dokonce živit.

„Strašně rychle to uteklo. Střídala se dobrá i špatná období. Vždycky, když mi bylo nejhůř, jsem sáhl po kytaře a hrál nebo skládal. Folková muzika mi vždycky pomohla a já doufám, že ještě dlouho bude,“ říká o sobě jihočeský muzikant, autor mnoha písní i upravovatel lidové hudby Pavel Žalman Lohonka.

Už dlouhá patří léta ke stálicím naší folkové scény. Dá se o něm bez nadsázky říci, že patří k žijícím folkovým legendám. Napsal více než 400 písniček, vydal spoustu alb, několik knih, natočil řadu filmů a k dalším vytvořil scénáře. V roce 2005 o něm vyšla povídková kniha vzpomínek s názvem Ráno bylo stejný aneb Pavel Žalman Lohonka očima Jana Hlaváče. Čím je starší, tím víc pracuje - nebo to alespoň tvrdí. Ve volném čase rád vaří a truhlaří.

Společně s Pavlínou Jíšovou a Antonínem Hlaváčem nazpíval i píseň svého přítele, plzeňské legendy, skladatele nezapomenutelných písniček, výborného řezbáře a organizátora Bédi Šedivky Röhricha. Jmenuje se Do ticha hraj mi dál.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.