Do základní školy v Tolstého ulici v Klatovech dnes nastoupilo 30 žáků

Střední a základní školy dnešním dnem částečně ožily. Do lavic se mohli vrátit studenti závěrečných ročníků středních škol, gymnázií, konzervatoří a vyšších odborných škol. Výuka začala i pro žáky 9. ročníků, kteří se připravují na přijímací zkoušky. K výuce se hlásili předem a škola musela splnit některé podmínky, například to, že ve třídě bude maximálně 15 žáků. K výuce v základní škole v Tolstého ulici v Klatovech otevřeli dvě skupiny po 15 dětech.

Klatovská ZŠ v Tolstého ulici má celkem 42 deváťáků, z toho osm už jich je přijato na učební obory, někteří o výuku neprojevili zájem nebo nemohli přijít. Přihláška k výuce předem byla jen jedna podmínka. Tou druhou bylo čestné prohlášení, ve kterém se mimo jiné uvádí, že nepřišli do styku s koronavirem nebo že nebydlí ve společné domácnosti s ohroženými lidmi, tedy s chronicky nemocnými nebo staršími 65 let.

Tři hodiny denně bez přezouvání

Děti budou chodit do školy každý den na tři vyučovací hodiny. Výuka je zaměřená hlavně na přijímací zkoušky, takže budou mít jen matematiku a český jazyk, každý den pouze jeden předmět. Toto dělení bylo nutné, protože matematiku učí v obou devátých třídách stejná učitelka.

Děti se nepřezouvají a přímo ve třídách nemusejí mít roušky. Jakmile však opouštějí lavici, musejí si ji nasadit. Škola musela zajistit, aby se děti z jednotlivých skupin nepotkávaly. Je to ošetřeno tak, že každá skupina má své vlastní patro, tedy i vlastní sociální zázemí. Navíc každá začíná v jiný čas. Jedna přichází na osmou hodinu, druhá ve čtvrt na devět. Pak už po celý den mají posunuté i přestávky a čas na oběd v jídelně.

Žáci mají smíšené pocity

Někteří žáci jsou rádi, že budou mít konečně co dělat, jiní se těšili na spolužáky. Jedna z dívek si přála, aby se s kamarády sešli za normálního stavu, bez omezení, z kterých má smíšené pocity. Jiná dívka se netěšila vůbec a je prý ve škole jen z donucení. Všichni se ale shodli na tom, že se doma učili, takže to s přijímacími zkouškami nebude tak zlé.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio