Dobřanské Machu Picchu i pasoucí se exmoorští koně. To je Šlovický vrch

2. prosinec 2022

Mohyla na Šlovickém vrchu sice vypadá starobyle, ale stojí tady teprve několik let. Kamenná stavba může někomu dokonce připomínat Machu Picchu v peruánských Andách. Můžete odtud pozorovat jak daleké kopce, tak i blízké město Dobřany.

„Před námi je a není rozhledna. Čistě technicky se tomu nesmí říkat rozhledna, je to místo dalekého výhledu, my jsme to nazvali vyhlídkou. Kamenná mohyla je stará přibližně 5 let a dotváří vrchol Šlovického vrchu, který je jinak velice pozvolný,“ začal s popisem stavby starosta Dobřan Martin Sobotka.

Exmoorští koně udržují zdejší přírodu

Mohyla se 2 ochozy nabízí pěkné výhledy do blízkého i vzdálenějšího okolí: „Za příznivých podmínek je odtud vidět například Velký Javor nebo Čerchov, ale pro nás dobřanské obyvatele je nejlepší to, že tady máme na dlani to naše městečko a také přírodní památku Šlovický vrch,“ uvedl starosta, který dále pokračoval:

„Od roku 2018 máme čtyřnohé údržbáře Šlovického vrchu. Tato krajina vypadá obdobně, jako v době baroka, kdy byla narušovaná požáry a velkými kopytníky. Abychom to tady udrželi a nezarostlo to celé porosty, přišli přírodovědci s nápadem, že budeme pást. Máme zde tedy 6 exmoorských koní, kteří jsou zvyklí žít bez jakékoliv pomoci člověka.

Jsme první a zatím asi jediní, kdo umožnil lidem chodit do ohrady s koňmi. I s pejsky na vodítku se tady mohou lidé volně procházet. Koně jim neublíží a oni neublíží koním, velice se to osvědčilo. Je to asi i důvod mimořádné obliby tohoto místa, kde můžete přímo mezi zvířata a nechodíte jen podél plotu s nadějí, že snad nějakého koně spatříte.“

Spustit audio