Dobrovolníci spojili síly! Chystá se více než padesát akcí

20. duben 2023 12:19, aktualizováno

Už příští týden začíná oslava dobrovolníků a jejich působení v našem kraji – a nejen v něm. Dny dobrovolnictví 2023 probíhají v šesti krajích ČR včetně Plzeňského, a to ve dnech 25. - 29. dubna.

Dny dobrovolnictví v našem kraji jsou součástí akce, která bude ve stejném termínu probíhat  v šesti krajích ČR. Regionální dobrovolnická centra v Plzeňském, Jihomoravském, Zlínském, Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji spojila síly a díky tomu proběhnou v průběhu čtyř dnů na řadě míst stovky dobrovolnických akcí. Cílem akce je propagovat dobrovolnictví jako přirozenou součást občanské společnosti. Informace ke všem plánovaným akcím jsou uvedeny na webových stránkách www.dnydobrovolnictvi.cz.

V Plzeňském kraji se role organizátora ujalo Regionální dobrovolnické centrum Plzeňského kraje v čele s jeho ředitelkou Vlastimilou Faiferlíkovou, která vyzývá všechny lidi se srdcem na pravém místě ke spolupráci: „Už se nám do organizace dobrovolnických akcí zpojili studentky z internátu, dobrovolné vojenské zálohy 35. vojenského pěšího pluku, firemní dobrovolníci, ukrajinské maminky i mnoho osob, které ani neznáme. Jejich nadšení pro zapojení se do DOBROakce je nakažlivé! Bylo by fajn, kdyby inspirovalo i další lidi.“ Pro zapojení se nabízí čtyřlístek možností:

1. Vyber akci a zapoj se, nebo vymysli svojí

Mnoho spolků, organizací i fyzických osob pořádá DOBROvolnickou akci na řadě míst Plzeňského kraje – a většina z nich je volně přístupná nejširší veřejnosti. „Máte-li čas a chuť, nebojte se ozvat organizátorům! Budou moc rádi, když jim v jejich úsilí budete nápomocni. A věřím, že ten dobrý pocit, který pak budete mít, bude pro vás tou nejlepší odměnou,“ láká dobrovolníky Vlastimila Faiferlíková. Seznam již nahlášených akcí je k nalezení zde. „Vymysleli jste vlastní DOBROakci? Registrujte ji zde a my Vám pomůžeme ji propagovat a pozvat i další dobrovolníky,“ říká Vlastimila Faiferlíková.

2. Podpoř finančně DOBROvolníky

„Snažíme se motivovat stávající i budoucí dobrovolníky k jejich práci a dalšímu zapojení. Napadlo nás, vytvořit profesionální videa s těmi, kteří už s dobrovolnictvím mají zkušenost a motivovat tak i ostatní. Možností, jak se zapojit je nepočítaně,“ vysvětluje důvod vzniku videospotů s dobrovolníky Vlasta Faiferlíková. Máte-li chuť podpořit práci dobrovolníků a vznik dalších videí, podpořte finančně jejich vznik zde.

3. Buď pro nás aktivní na sociálních sítích

Regionální dobrovolnické centrum Plzeňského kraje i Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s. mají svoje facebookové profily. Oba tyto profily sdílejí zajímavosti z Dnů dobrovolnictví 2023 i jednotlivé akce, které se budou dít po celém regionu.

„Máte-li chuť nás alespoň trošičku podpořit – lajkujte a sdílejte naše akce, příběhy, posty. Budeme vděční, protože jak víme, Facebook reaguje šířením příspěvku na aktivitu – na sdílení, lajkování, komentování. Buďte s námi, máme vás rádi a vaší aktivity na sociálních sítích si velmi vážíme,“ vysvětluje třetí způsob zapojení veřejnosti Vlasta Faiferlíková.

4. I hashtag se počítá!

Víte, proč je důležitý tzv. hashtag? Je to jakési klíčové slovo, které někde v „hlubokém oceánu internetu“ spojuje podobná témata, články, posty. A pak se snadněji vyhledává, lajkuje, sdílí. Naše hashtagy, které využijte pro podporu dobrovolnických činností v našem regionu: #DnyDobrovolnictvi #volimdobro #dobrovolnici #MameDobroVkrvi

Různorodost akcí, které se chystají oslavit Dny dobrovolnictví 2023, je veliká: jde o úklidy veřejně přístupných prostor, zahrad u dětských domovů, pletení dek pro klienty hospicu, pomoc pro hendikepované děti, seniory a mnoho dalšího.

„Vaše dobrovolnická aktivita pomůže nejen opuštěným dětem, ale také seniorům, dětem v mateřských školách, klientům v hospicu, ale i vám samotným – třeba tím, že jako DOBROvolníci z Úlic a okolí přijdete uklidit veřejně přístupný prostor Zahrady ticha u kostela Nejsvětější Trojice v Jezné,“ uzavírá ředitelka Faiferlíková.

autoři: Anděla Blažková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio