Domácnostem v Plzni se zvýší cena tepla, ale méně, než navrhovala Plzeňská teplárenská

3. listopad 2023 16:09, aktualizováno

Cena tepla dodávaná do plzeňských domácnosti společností Plzeňská teplárenská se pro rok 2024 s největší pravděpodobností zvýší. Návrh počítá s nárůstem ceny o 161,30 Kč/GJ bez DPH. Dohodli se na tom oba akcionáři, tedy město Plzeň jako majoritní vlastník a společnost EP Infrastructure, a.s. jakožto vlastník s minoritním podílem. K definitivnímu schválení je potřeba souhlas valné hromady Plzeňské teplárenské, koná se 28. listopadu.

„Zatímco původně představenstvo společnosti Plzeňská teplárenská navrhovalo zvýšit cenu tepla pro rok 2024 pro obyvatele o 240 Kč za GJ bez DPH, což je nárůst o zhruba 40 procent, nová dohoda s druhým akcionářem počítá s částkou navýšení o (28,3 procent průměrné ceny tepla v Plzni) 161,30 Kč/GJ bez DPH,“ přiblížil radní města Plzně Vlastimil Gola, který má na starost oblast nakládání s majetkem a správu majetkových účastí města Plzně.

„Podařilo se nám srazit navýšení ceny o zhruba třetinu oproti původnímu návrhu. Jednání bylo velmi tvrdé, ale konstruktivní. Naším cílem je, aby Plzeň dál měla nejlepší cenu tepla v České republice,“ reagoval primátor Roman Zarzycký. Obyvatelé Plzně za teplo z Plzeňské teplárenské v roce 2023 platí 626,67 Kč/GJ s DPH, tedy 569,34 Kč/GJ bez DPH.

Důvodů pro navýšení ceny je podle Plzeňské teplárenské více. Komodita teplo se nachází v hluboké ztrátě, došlo také k zrušení významných státních podpor pro oblast teplárenství, což pro plzeňskou teplárnu znamená ztrátu nižšího řádu stovek milionů korun. Podle teplárny je také nutné pokračovat v procesu dekarbonizace, který vyžaduje celkovou investici kolem sedmi miliard korun do zařízení plzeňské teplárny.

Cena tepla z Plzeňské teplárenské zůstává dlouhodobě nejnižší v České republice, například v roce 2023 se pohybovala v průměru kolem 600 korun za GJ, přičemž celorepublikový průměr byl kolem 1200 Kč za GJ. K žádnému výraznějšímu navyšování ceny pro přibližně 54 tisíc domácností v Plzni přitom vloni nedošlo, s cenou tepla z plzeňské teplárny se hýbalo pouze do výše pěti procent.

autor: Lukáš Milota | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy