Domažlice chtějí omezit provoz v centru města

4. leden 2021 18:20, aktualizováno

Zdražit parkovné v centru a vybudovat nový parkovací dům plánuje vedení Domažlic. Radnice tak reaguje na silný provoz v centru města.

Když se řekne náměstí v Domažlicích, možná se vám vybaví historické domy s malebným podloubím. Poslední dobou je to ale spíš velké parkoviště. Zástupci města proto plánují dopravu v centru města zklidnit.

Náměstí v Domažlicích je denně plné aut

Omezit počet aut v historickém jádru města by si přáli i místní obyvatelé. „Ve všední dny jsou parkovací místa hodně plná a kapacita nestačí, chodí se tu špatně i chodcům,“ myslí si pan Jan. A stejný názor má i další obyvatelka Domažlic: „Nejsou ani vidět krásné domy na náměstí, chodila jsem si sem sedat každý večer ke kašně, připadala jsem si tady jako v Itálii, ale ten počet aut hyzdí náměstí.“

Mělo by vzniknout parkoviště i parkovací dům

Podle starosty Zdeňka Nováka už radnice má strategii na omezení aut v historickém srdci města. „Od ledna zvyšujeme poplatky za parkování v centru Domažlic, týká se to náměstí Míru, Chodského náměstí a ulice Monsignora Staška, kde zvedáme poplatek o sto procent, protože je to problém, se kterým se dlouhodobě potýkáme,“ uvedl.

Náměstí v Domažlicích je denně plné aut

Na zbývajících parkovacích místech zůstává poplatek v současné výši. Z ulice Monsignora Staška, která vede z centra města na Babylon, se navíc stane jednosměrná ulice. „Také bychom rádi vybudovali parkoviště v lokalitě kostela U Svatých a v posledních týdnech projednáváme možnost vybudování parkovacího domu tam, kde se nachází autobusové nádraží,“ řekl starosta.

V případě parkoviště už je hotová studie, v případě parkovacího domu rada města schválila zhotovení studie, ta by měla být hotová během několika měsíců. „Pokud studie ukáže, že je to reálné, rádi bychom pokračovali,“ slíbil Novák.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio