Domažlická krajská nemocnice otevřela nové odběrové místo pro dárce krve

4. duben 2023 13:21, aktualizováno

Dárci krve z Domažlic už nemusí kvůli odběrům cestovat až do více než 30 kilometrů vzdálených Klatov. Domažlická krajská nemocnice totiž otevřela nové odběrové místo.

„Stálé odběrové místo je v domažlické nemocnici o patro výše nad vestibulem. V provozu bude každé úterý, zatím od 7:00 do 9:00,“ popisuje mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Dle poptávky bude případně provozní doba časem rozšířena.

Zatím místo funguje v omezeném režimu. Dárci se registrují na konkrétní čas, aktuálně po telefonu (volat lze každý všední den dopoledne), v plánu je nicméně co nejdříve spustit i webové registrace. „Chceme, aby byli dárci spokojeni, aby vše klapalo a nikdo zbytečně nečekal. Proto nyní odbavujeme jen pět až šest osob za hodinu, počítáme ale s pozdějším rozšířením kapacity, až se procesy v Domažlicích zaběhnou a zautomatizují,“ vysvětluje Jiří Kokoška. Odběrové místo také zatím přijímá pouze opakované dárce, jelikož u prvodárců je registrace a vstupní vyšetření o něco rozsáhlejší. „Nové zájemce prosíme, aby první odběr absolvovali v jiném zařízení.“

O rezervace je už nyní velký zájem. V současné době jsou obsazené dubnové termíny a začínají se plnit ty květnové. Nemocnice každopádně očekává, že se počet zájemců v rámci regionu v nejbližší době ještě zvýší, a to zejména mezi mladými lidmi, a postupně bude v Domažlicích prováděno pravidelně 150 až 200 odběrů.

Co očekávat při odběru?

Průběh darování krve je velmi jednoduchý a není se čeho bát. Dárce dorazí do nemocnice, vyplní dotazník s aktuální anamnézou, poté mu sestra změří tlak, teplotu a odebere mu vzorek krve. S výsledky vyšetření a dotazníkem dárce směřuje k lékařce, která vše vyhodnotí a případně se na nějaké informace doptá a následně rozhodne, zda je člověk způsobilý k odběru. Samotný odběr netrvá zpravidla déle než 10 minut, odebírá se 450 ml krve. Pak je dárce propuštěn, ale měl by počkat ještě zhruba 20 minut v čekárně, kdyby se mu náhodou udělalo nevolno. V Domažlicích může tuto dobu strávit také v přilehlém bistru, kde se občerství za poukázku, kterou dostane po odběru.

„Darování krve přináší hned několik benefitů. Dárce si může za každý odběr odečíst ze základu daně z příjmu 3 000 korun, v den odběru má nárok na placené volno v zaměstnání, individuální benefity nabízí zdravotní pojišťovny. A třeba v Plzeňském kraji mají dárci nárok na slevu na MHD. Největší odměnou je ale samozřejmě dobrý pocit, že jste někomu pomohli,“ uzavírá Jiří Kokoška.

autoři: Jakub Kabourek , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio