Donovan: Mellow Yellow

10. květen 2023

14. dubna 2012 byl skotský zpěvák a skladatel Donovan Leith uveden do rokenrolové síně slávy. Je pozoruhodné, že k tomu nedošlo už dávno, neboť v 60. letech byl považován za jednu z nejvýraznějších hudebních osobností.

Byl často srovnáván s Bobem Dylanem, i když on sám se snažil tato tvrzení vyvrátit. Ale znáte to. Dva zpěváci jen s kytarou a foukací harmonikou. To mnohým lidem stačilo k tomu, aby byl Donovan označen za plagiátora. Stačilo si však nějakou dobu počkat a rozdíl v tvorbě i pojetí hudby byl jasně patrný. Zatímco Dylan angažuje elektrickou kapelu – nakonec vždy tvrdil, že je jen a jen rokenrolový muzikant, Donovan se snaží obohatit svůj folkový projev o jazz, pop a exotickou hudbu.

V r. 1965 oba hudebníci osobně setkali, což je zachyceno ve filmu Don´t Look Back. Zhruba ve stejné době se v hitparádě setkaly i jejich písničky. Zde si kupodivu vedl lépe Donovan, jehož debut Cath The Wind vystoupal na čtvrtou pozici, zatímco dnes legendární Dylanova písnička Časy se mění obsadila nejvýše deváté místo. Budoucnost ale ukázala, že Bob Dylan je natolik výjimečnou osobností, že mu v moderní hudbě může konkurovat málokdo, zatímco v pozdějších letech byla Donovanova hudba na ústupu hlavně v důsledku proměny hudební scény a nástupu nových žánrů. Ale v únoru 1967 byl Donovan mezi hosty pozvanými Beatles do studia Abbey Road na nahrávání písničky A Day in the Life, pro album Klub osamělých srdcí sgt. Pepra a podílel se ještě na dalších skladbách Brouků.

V 70. letech se vydal na turné po několika státech s tím, že získá více peněz, neboť britská vláda žádala na umělcích vydělávajících větší částky daň 98 procent.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.