Dospělí opět míří do školních lavic a doučují se řemesla, zájem o studium je čím dál vyšší

23. květen 2023 19:45, aktualizováno

Přidat si ke svému řemeslu ještě další a nemuset tak čekat na to, až bude mít čas kolega z jiného oboru. I z tohoto důvodu míří živnostníci opět do škol. Třeba na plzeňské elektrotechnické učiliště.

SOU elektrotechnické v Plzni eviduje velký zájem o dálkové studium oboru elektrikář

V Česku chybí řemeslníci. Potvrzují to cechy, školy i firmy. I proto si někteří ke svému řemeslu přidávají druhé, aby zvládli více práce a nemuseli čekat na kolegu z jiného oboru. Třeba na Středním odborném učilišti elektrotechnickém v Plzni evidují zvýšený zájem o obor elektrikář. Studium je dálkové, bezplatné, trvá jeden rok a absolventi po složení závěrečné zkoušky získávají výuční list.

„Máme zde hodně lidí, kteří fungují jako OSVČ, jsou například topenáři, dělají vzduchotechniku – a k tomu potřebují i elektrikáře. Takže při doučení spojí dvě řemesla do jednoho a celou práci pak mohou kompletovat sami,“ říká učitel odborného výcviku Miroslav Benda. O obor elektrikář je zájem nejen mezi muži, ale také mezi ženami. „Hodně se nám hlásí ženy z ČEZU, po nichž zaměstnavatel požaduje výuční list. Ale studuje u nás i třeba dětská lékařka z Prahy.“

SOU elektrotechnické v Plzni eviduje velký zájem o dálkové studium oboru elektrikář

Zájem o jednoleté studium elektrikář je stále vyšší, jak potvrzuje zástupce ředitele pro praktické vyučování Bohumír Sobotka. Škola každý rok nabírá zhruba 120 studentů a má čím dál větší převis zájemců. Pro příští školní rok tedy navyšuje kapacitu a otevírá celkem 136 míst. Letos na SOU elektrotechnickém v Plzni bude včetně tříletého oboru končit zhruba 200 elektrikářů. Příští rok už by jich mělo být přibližně 250.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio