Držitelem titulu Alej roku v Plzeňském kraji je tachovská Dlouhá alej

7. březen 2023 13:11, aktualizováno

Aktuálním držitelem titulu Alej roku v Plzeňském kraji je stromořadí, které vysadil v 18. století hrabě Windischgrätz v Tachově. Měří více než 600 metrů.

Minerální pramen u Dlouhé aleje v Tachově

Když sdružení Arnika vyhlásila zatím poslední ročník soutěže Alej roku, ze šesti přihlášených alejí v Plzeňském kraji získala právě tato tachovská v internetovém hlasování nejvíce hlasů. Oficiálním názvem Dlouhou alej tvoří 182 stromů, jedná se o alej smíšenou, najdeme zde kaštany, lípy a javory.

„Vysázet ji nechal v letech 1790–1791 hrabě Mikuláš Windischgrätz, poté sloužila k procházkám i projížďkám. Dnes ji lemují lavičky a je vyasfaltovaná, takže vhodná i pro kočárky nebo jízdu na kolečkových bruslích,“ uvedla Alena Mautnerová, místní obyvatelka a předsedkyně Klubu českých turistů.

Paní Alena také prozradila, že pod oficiálním jménem alej skoro nikdo nezná. Mnohem více se ujalo označení Alej k minerálce, to proto, že stromořadí vede až k pitnému minerálnímu prameni. Zde je nově udělaný takzvaný bosochodník s několika typy povrchů. Pokud se budete chtít při návštěvě Tachova do aleje podívat, při příjezdu směrem od Plzně odstavte auto u železniční zastávky a projděte pod viaduktem.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio