Dschinghis Khan

Sedmdesátá léta byla v hudbě ve znamení diska. Nahrávací společnosti se předháněly v produkci a na hudební trh uváděly hity, které se postupně dostávaly na špičky žebříčků prodejnosti.

Diskotéka je původně klub, ve kterém se návštěvníci baví a tančí při poslechu hudby z desek. První diskotéky vznikly počátkem 60. let ve Francii a postupně se rozšířily do celého světa. V 70. letech vznikla především v Německu tzv. diskohudba. Kdo tehdy vkročil do osvětleného tanečního kruhu, byl chycen rytmem. A nebylo úniku, protože 70. léta a disco hudba, to byly časy! Barevně nasvícené parkety tanečních klubů, hluboké basy, které vylézaly z každého koutu, dunivý rytmus s jemnými hajdkami a tempo, které nenechalo nikoho sedět. V 70. letech se do diskohudby zbláznil celý svět.

Německá discoformace Dschinghis Khan vznikla na základě konkurzu, měla prezentovat Německo na Velké ceně Eurovize. Soutěžní píseň se jmenovala rovněž Dschinghis Khan a skupina s ní v roce 1979 na této prestižní soutěži získala 4. místo. Ovšem jako singl se píseň v Německu vyšvihla do čela.

Slovo Čingischán lze volně přeložit jako velký vládce. Onen nositel tohoto titulu ze 13. století byl sjednotitelem mongolských kmenů, prvním Velkým chánem Mongolů a jedním z nejslavnějších vojevůdců a dobyvatelů na světě. V roce 1206 byl všemi vůdci mongolských kmenů na Velkém mongolském sněmu jmenován právě Čingischánem, v překladu velkým vladařem, doslovný překlad je neomezený vládce, neboť ve středoasijských jazycích znamená slovo čingiz moře a v přeneseném významu nekonečno.

Dnes existují dvě disko skupiny s názvem Dschinghis Khan. Nahrávka je z roku 1979 od skupiny původní.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.