Duben je hlavní dobou růstu smržů, chutí připomínají maso

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Smrž

Všechny smrže jsou jedlé, pozor ale na záměnu s jedovatým ucháčem obecným. Jak smrže poznáme, popisuje v Hobby magazínu speciál mykolog Zdeněk Hájek.

Metodika kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace pro rok 2021 obsahuje změnu týkající se přesunů včelstev. Pozastavuje se nad ní Michal Černý, jednatel Českého svazu včelařů v Merklíně, podle něj může přispět k šíření moru včelího plodu.

Světelný kořen neboli jam čínský představuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Rostlina je původem z jižní Asie, kde hlízy figurují na jídelníčku jako příloha.

Které jedlé planě rostoucí byliny sbírat v dubnu? Autorka květinových kuchařek Jana Vlková jich vyjmenovává pěknou řádku. Podle jejího receptu si můžete připravit pesto z česneku podivného.

Slova Jany Vlkové o dubnových bylinkách potvrzuje poradkyně v oblasti zdravé výživy Lenka Rojíková, která také patří mezi příznivce jedlých rostlin. Ve své kuchyni uplatňuje principy makrobiotiky. Máme od ní několik tipů na úpravu jarní zeleniny.

Plzeňská ZOO slaví 95. narozeniny. Venkovní výstavu připomínající její historii v porovnání se současností najdete do konce dubna ve Smetanových sadech v Plzni. ZOO také v pondělí 12. dubna v souladu s uvolněním některých protiepidemických opatření znovu otevře svůj areál návštěvníkům.

Která onemocnění hrozí našim zvířecím mazlíčkům v důsledku napadení blechami a klíšťaty? Odpovídá veterinář Miroslav Svatoš.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio