Dům historie Přešticka ukazuje vánoce v období 1900 až 1980

26. prosinec 2022

Výstava s názvem Když k nám přišel Ježíšek je koncipována jako procházka vánočními místnostmi a dárky pro děti od počátku 20. století.

100letou historii vánoc probereme s Drahomírou Valentovou, vedoucí Domu historie Přešticka v Přešticích. Výstavu do 50. let minulého století si můžete prohlédnout v přízemí, od padesátých do 80. let v podkroví, a to včetně hraček a dobového nábytku a spotřebičů.

Jak využít zbytky velkých vánočních zásob z lednice a spíže? Salám můžeme přeměnit na pikantní pomazánku, stejně tak i zeleninu. Vajíčka můžeme připravit na mnoho způsobů. Od majonézy, tatarské domácí omáčky, přes saláty, ale můžeme je zkusit uvařit „zastřená“ s tekutým žloutkem například do kulajdy. Z kysaného zelí můžeme využít šťávu na dobrou hustou polévku, připravit si salát, závin nebo zelňáky.

Starý chleba může také dobře posloužit na zahuštění omáček nebo jako krutony do salátů. Jak na to prozradí Martin Havlík, šéfkuchař Gourmet clubu Bezejmenná a také učitel odborných předmětů na Hotelové škole v Plzni na Borech.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio