Dušená kapusta s bramborem
podle paní Miloslavy z Chodova.
Suroviny:
- 1 kg kapusty
- 30 dkg brambor
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- drcený kmín
- pepř
- 5 dkg másla
- 1 polévková lžíce hladké mouky
Postup:
Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, přidáme drcený kmín, podlijeme teplou vodou a povaříme, aby kapusta spadla.
Přidáme nakrájené brambory, osolíme a necháme asi 15 minut dusit. Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jíšku přidáme do kapusty, necháme provařit. Dochutíme česnekem, pepřem a provaříme.
Můžeme podávat s uzeným masem, uzeninou, karbanátkem apod.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.