Dusty Springfield, bílá královna soulu

11. říjen 2021

Zní to jako pohádka: mladá dívka pracuje v Londýně nejprve v obchodu s deskami a později ve výdejně prádla. Člověk by řekl, že ji žádná kariéra nečeká. A přesto se například stala pravidelným hostem nejsledovanější britské televizní show.

Zažít takovou kariéru jako britská zpěvačka Dusty Springfield je snem každé začínající hvězdičky. Dusty měla v v britském žebříčku první zápis už v roce 1961 jako dvanáctiletá v triu Springfields, které založila se svým bratrem. Sprinfields měli v roce 1961 několik hitů, v britském žebříčku se tehdy dostali na sedmé místo s písní Island Of Dreams, ostrov snů.

Dusty Springfield pak během svého života uspěla v britské hitparádě více než pětadvacetkrát, v Americe bezmála dvacetkrát. Celá její produkce se nesla na vlně elegance, výrazných melodických nápadů a skvělé interpretace, jaká má v dějinách populární hudby jen nemnoho podobných. Psali pro ni nejslavnější autoři ze slavných, v roce 1967 nazpívala například ústřední píseň jednoho z filmů o agentu Jamesi Bondovi.

O Dusty Springfield psal renomovaný hudební časopis Rolling Stone, že měla jemně vyladěné hudební ucho a mimořádnou kontrolu tónu. Zpívala v různých stylech, většinou v popu, v soulu, ve folku, v latině a v rock'n'rollu. Aby mohla svůj hlas využít k obtížnému materiálu, vybírala si do svého repertoáru písně, které by jejich autoři běžně nabízeli černým zpěvákům – odtud její čestná přezdívka „bílá královna soulu“.

Dusty Springfield zemřela v roce 1999 na rakovinu prsu. Bylo jí 59 let. Nedožila se tak uvedení do rock´n´rollové síně slávy, ke kterému došlo jedenáct dní po její smrti. Svou úctyhodnou sérii úspěchů začala sólově na podzim roku 1963 písní I Only Want To Be With You. Bylo jí 14 let a lepší start si nemohla přát.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.